Επιστροφή

Απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή κ. Ι. Κουτσούκου

Αθήνα, σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 17/1-2-2016 επερώτηση, σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής,  του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Κουτσούκου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με «την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύψει τους μεγαλοοφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εντάχθηκαν με τη χαριστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη ρύθμιση των εκατό δόσεων».
Εκ μέρους της Κυβέρνησης θα απαντήσει ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης.
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι οι εξής συνάδελφοι: Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ο κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μπγιάλας, από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Ιωάννης Βρούτσης, από το Λαϊκό Σύνδεσμο- Χρυσή Αυγή ο κ. Ευάγγελος Καρακώστας, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος, από το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης, από τους Ανεξάρτητες Έλληνες ο κ. Δημήτριος Καμμένος και από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Κουτσούκο.
Τον λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, για δέκα λεπτά.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, στη συγκεκριμένη ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές στη Βουλή, έχω καταθέσει πάρα πολλά στοιχεία, αλλά γίνομαι κάθε φορά σοφότερος για το πώς λειτουργούν ορισμένοι πολιτικοί και πώς λειτουργούν ορισμένες διαδικασίες και αν τελικά αυτή η διαδικασία έχει σαν στόχο την ενημέρωση του πολίτη, τη θεσμική μας ανταπόκριση, την υποχρέωσή μας ή αν έχει σαν στόχο έναν φθηνό εντυπωσιασμό.
Σε ό,τι αφορά όμως τον εντυπωσιασμό, να είστε σίγουροι ότι όταν τελειώσει όλη η διαδικασία και διαβάσετε τα χαρτιά που θα καταθέσω σήμερα, θα δείτε ότι σε λάθος θέμα επιλέξατε να επικεντρωθείτε. Είναι συγκεκριμένα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά το τι κάναμε, έχει εκδοθεί και έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στις 19/12/2015 η τροποποίηση της σχετικής Απόφασης για τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Διότι εμείς, κύριε Βουλευτά, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε ούτε για διαπλοκή ούτε για χρέη. Δεν είδα πουθενά στην επερώτησή σας για τα χρέη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ καταθέσαμε εδώ στοιχεία από τη ΓΓΔΕ. Φαίνεται ότι αυτά δεν είναι χρέη που σας αφορούν, σας αφορούν μόνο κάποια άλλα χρέη.
Τι κάναμε, λοιπόν; Στις 19/12 δημοσιοποιήθηκε στο ΦΕΚ η σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζουμε την όλη διαδικασία για να δημοσιοποιηθούν οι νέοι πίνακες.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από το οποίο προκύπτει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, βεβαίως και θα υπάρχει η υλοποίηση του συγκεκριμένου νόμου. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα το υλοποιήσουμε, αλλά μη βιάζεστε, θα πούμε πώς θα το υλοποιήσουμε. Μας ενημερώνει το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ότι θα αποσταλεί κείμενο στους φορολογούμενους των οποίων οι οφειλές θα δημοσιοποιηθούν -διότι ορισμένες οφειλές θα δημοσιοποιηθούν-και αυτό γίνεται σύμφωνα με σύσταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το e-mail αυτό θα αποσταλεί στους φορολογούμενους μέσα στον Μάρτιο. Εκτιμούν ότι αφού ολοκληρωθεί η μηχανογραφική διαδικασία, μέσα στον Μάρτιο, αρχές Απριλίου θα υπάρχει και η σχετική δημοσιοποίηση. Το έγγραφο θα κατατεθεί στα Πρακτικά της Βουλής.
Επίσης, υπάρχει άλλο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο λέει συγκεκριμένα, ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση για τη δημοσιοποίηση αυτών των οφειλών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τα σχετικά.
Σε ό,τι όμως αφορά τα βαριά λόγια που είπατε για σκάνδαλο απόκρυψης, για το Σύνταγμα, για τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω. Τον ν. 3943/2011 τον ψηφίσατε; Διαβάζω ακριβώς τι λέει η Διεύθυνση Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3943: «Περαιτέρω επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 και το άρθρο 3 της ΠΟΛ. 1185 που διαβάσατε, γίνεται δημοσιοποίηση στοιχείων των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσο χρόνο διαρκεί η διευκόλυνση ή η ρύθμιση και εφ’ όσον ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους ισχύος του».
Τι μας καταγγέλλετε, λοιπόν; Πού αναφέρεστε με όλα αυτά τα βαριά λόγια, ότι έχουμε παραβεί τον Κανονισμό της Βουλής, ότι έχουμε παραβεί το Σύνταγμα, ότι είμαστε παράνομοι; Επειδή υλοποιούμε έναν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε από εσάς, εκεί είναι η δική μας παραβατικότητα;
Και έρχεστε με βαρύτατες εδώ εκφράσεις και μας ζητάτε να σας πούμε πόσοι και ποιοι είναι οι οφειλέτες. Ζητάτε να παραβούμε νόμο, ο οποίος προστατεύει συγκεκριμένα δικαιώματα των πολιτών; Δηλαδή -για να καταλάβουν και οι πολίτες τι ζητάτε- έχει ο άλλος ένα χρέος, αυτό το χρέος πηγαίνει και το ρυθμίζει, υπάρχει δικός σας νόμος, ο ν. 3943/2011, που απαγορεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (αν ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει το χρέος του και το εξυπηρετεί) να έρθουμε και να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία και εσείς ζητάτε να παραβούμε αυτόν τον νόμο και να έρθουμε εδώ στη Βουλή και να καταθέσουμε αυτά τα στοιχεία;
Καταλαβαίνω απόλυτα τα πολιτικά σας προβλήματα, καταλαβαίνω απόλυτα τα πολιτικά αδιέξοδα και καταλαβαίνω απόλυτα και την αδυναμία διατύπωσης εναλλακτικού πολιτικού λόγου, διότι κάνετε διαρκώς το ίδιο πολιτικό λάθος, για το οποίο σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κάνετε μια διαρκή κριτική στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τον Ιανουάριο του 2015 και πριν από την τελευταία προεκλογική περίοδο, κάνετε μια διαρκή κριτική για το τι κάναμε μέσα στον ένα χρόνο και ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά ή μια κριτική σε ό,τι κάνατε δεκαετίες τώρα. Ευτυχώς, οι Έλληνες πολίτες θυμούνται και συγκρίνουν αυτά που γίνονται τώρα, με αυτά που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της φορολογικής διοίκησης.


Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την κριτική σας -για να κλείσουμε αυτό το σημείο - ότι παραβαίνουμε τους νόμους, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος και τον υλοποιούμε. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η κριτική σας ότι αποκρύπτουμε στοιχεία μεγαλοοφειλετών.
Ε, όχι να κατηγορείτε και εμάς για διαπλοκή ή για προσπάθεια απόκρυψης!
Και επειδή συχνά αναφέρεστε εδώ, στο τι ψηφίστηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ξαναθυμίσω: Κάτι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στις 31/12 για τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων ποιοι τις ψήφιζαν; Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Αποστερούσατε με αυτές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογουμένους. Δεν μπορώ, λοιπόν, να καταλάβω πώς φτάσαμε στο σημείο να έρχεστε να κατηγορείτε εμάς, όταν έχετε πεδίον δόξης λαμπρόν καταγράψει, με αυτά που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια.
Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω και κάτι άλλο, το οποίο πιο πολύ αφορά, όχι την ουσία του ερωτήματός σας, αλλά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Εδώ μας κατηγορείτε διαρκώς ότι δεν έρχονται οι Υπουργοί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ότι δεν απαντάνε.
Ήμουν στο όριο πραγματικά να ακολουθήσω μια τέτοια τακτική γι’ αυτήν την επερώτηση. Για ποιον λόγο; Κάνατε ερώτηση γραπτή στις 21/10, στην οποία απήντησα. Τη μετατρέψατε την ερώτηση αυτή σε επίκαιρη ερώτηση. Ήρθα στις 11/12 στη Βουλή και κάναμε ολόκληρη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί αναλυτικότατα στη Βουλή. Κατέθεσα αναλυτικότατους πίνακες.
Θα σας θυμίσω από τα Πρακτικά της Βουλής -γιατί φαίνεται ότι το ξεχάσατε αυτό-τα στοιχεία που έχω αναφέρει σχετικά με το «πάνω από 1.000.000». Καταλαβαίνουμε απολύτως την απέχθειά σας και τη διαφωνία σας με τις εκατό δόσεις –την έχετε διατυπώσει πάρα πολλές φορές-, αλλά επειδή μιλάτε συνέχεια για το 1.000.000, να σας πω ότι τα στοιχεία είναι κάτι που μένει, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Τι είχα απαντήσει, λοιπόν, τότε καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία; «Πάνω από 1.000.000 εντάχθηκε το 0,03%. Αυτό το 0,03% μάς έφερε το 20% των χρημάτων που πήραμε από αυτήν τη ρύθμιση».
Άρα να σταματήσει η πολιτική υποκρισία και οι φωνές γι’ αυτά τα πράγματα. Εγώ έχω ανταποκριθεί πλήρως στο κοινοβουλευτικό μου καθήκον να ενημερώσω τη Βουλή. Γι’ αυτό το θέμα έχω καταθέσει όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα. Έχουμε απαντήσει σαφέστατα σε ερωτήσεις σας, σε ομιλίες σε νομοσχέδια, σε επίκαιρη ερώτηση.
Αντιλαμβάνομαι τους λόγους εντυπωσιασμού για τους οποίους θέλετε να επαναφέρετε το θέμα και κλείνω λέγοντας το εξής: Τη νομική υποχρέωσή μας την έχουμε εκπληρώσει πέραν του κανονικού. Και μάλιστα με νέα απόφαση έχουμε προχωρήσει. Την υποχρέωσή μας την έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο.
Δεύτερον, την πολιτική μας υποχρέωση την έχουμε εκπληρώσει επανειλημμένα, με κατάθεση στοιχείων, με απαντήσεις σε ερωτήσεις, με οτιδήποτε άλλο μπορούσαμε να κάνουμε.
Είναι καλό να συνεχίσετε την κριτική σας εδώ, διότι φαίνεται ότι σε άλλα σημεία κυβερνητικής πολιτικής υπάρχει αδυναμία.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε και για την τήρηση του χρόνου τον κύριο Υπουργό.
Τώρα ανοίγει ο κύκλος των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων. Πρώτος θα μιλήσει από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ο κ. Κεγκέρογλου.
Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο για έξι λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, ήρθα να απαντήσω σε μια ερώτηση για το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο. Ακούστηκαν πάρα πολλά στη συζήτηση και θα προσπαθήσω να απαντήσω και σε αυτά στον πολύ σύντομο χρόνο που έχω.
Θέλετε να βάλετε χρόνο για να έχω μια εικόνα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Θέλετε πέντε λεπτά; Αν θέλετε παραπάνω…
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μια χαρά είναι. Λιγότερο θα είναι.
Σε ό,τι, αφορά, πρώτα απ’ όλα, το ζήτημα αυτό που ακούστηκε για τους αγρότες, εδώ εγώ ως οικονομολόγος, λαμβάνω συνέχεια μαθήματα για το Σύνταγμα και για τους νόμους. Ακούστηκε κάτι για τους αγρότες και για τις επιδοτήσεις. Και επειδή, κύριε Κουτσούκο, έχουμε μια εκκρεμότητα από προηγούμενη συζήτηση, από τις 15/2, εγώ θα έλθω στην Ηλεία για να δω αν θα την υλοποιήσετε την εκκρεμότητα που έχουμε…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Απαντήστε τώρα για τους διακόσιους εβδομήντα.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα πούμε. Μην αγχώνεστε.
Εγώ δεν φοβάμαι να πάω πουθενά. Του Αγίου Τρύφωνα ήμουν κοντά στην πατρίδα σας. Ήμουν στη Βυτίνα, στην εκκλησία στη λειτουργία και δεν είχα κανένα πρόβλημα ούτε με τον κόσμο ούτε με κανέναν άλλον.
Θα έρθω και στην Ηλεία, για να δω αν θα υλοποιήσετε αυτό που είχατε υποσχεθεί τότε, στις 15/2, όπου μας καταγγείλατε, γιατί ακούστηκε και από άλλον προηγουμένως, για το θέμα των επιδοτήσεων.
Και βεβαίως, εγώ δεν έχω απαίτηση από τους Βουλευτές (οι οποίοι έχουν βαρύτατα καθήκοντα) να παρακολουθούν όλες τις νομοθετικές αλλαγές και τις διατάξεις. Όμως, είναι σωστό να κατηγορείτε εμάς για το θέμα των επιδοτήσεων των αγροτών; Στα νομικά, ναι. Τα φορολογικά αλλάζουν πάρα πολύ, αλλά δεν παρακολουθείτε καν και τη Βουλή;
Εγώ έχω καταθέσει στα Πρακτικά την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις 28-5-2015 για το θέμα των επιδοτήσεων των αγροτών (όπου είχατε τον ισχυρισμό ότι ήταν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις και ήρθε η Κυβέρνησή μας και τις φορολόγησε) που λέει με σαφήνεια σε απάντηση ερώτησης Βουλευτή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με υπογραφή: «Πριν την ψήφιση των διατάξεων του ν. 4328/2015, οι αγροτικές επιδοτήσεις προσμετρούνταν στο σύνολό τους στον υπολογισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι με την αρχική διάταξη του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 δεν εξαιρούνταν από το σύνολο των εσόδων από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η προβολή της άποψης ότι δεν συμπεριλαμβάνονται ρητά στον νόμο, ότι φορολογούνται, είναι νομικά αβάσιμη» κ.λπ.. Είναι σαφέστατη, λοιπόν, απάντηση σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα.
Και για να μην επιμένετε πάρα πολύ στα νομικά ζητήματα, σας λέω ότι ακόμα και αν χάνετε τη συνέχεια των νόμων, πρέπει να παρακολουθείτε το τι απαντούν οι Υπουργοί στη Βουλή.
Σε σχέση, όμως, με τα άλλα ζητήματα φορολογικής πολιτικής και στην κριτική που άκουσα και από άλλους Βουλευτές, πρώτα από όλα, υπάρχει μια άποψη ότι δεν κάνει τίποτα η Κυβέρνηση, ότι αδρανεί, ότι δεν κάνει αρκετούς ελέγχους και τα λοιπά. Έχω πει πάρα πολλές φορές, έχω καταθέσει στη Βουλή όποιο στοιχείο μου ζητήθηκε, έρχομαι και απαντάω σε οποιαδήποτε ερώτηση και όποτε θέλετε, μπορούμε να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε οπουδήποτε αλλού, για να φανούν τα όσα σημαντικά κάναμε το 2015 και κάνουμε το 2016 για τα ζητήματα αυτά.
Σε ό,τι αφορά τη Λίστα Λαγκάρντ, δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής. Πρόσφατα, αν είδατε, φορολογούμενος που ελέγχθηκε για τη Λίστα Λαγκάρντ δεν πείσθηκε από τα όσα είπατε για τα θέματα παραγραφής και πήγε και πλήρωσε τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία του βεβαιώθηκαν μετά από έλεγχο από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Είχε πολιτική διάσταση. Μην το μπερδεύετε.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):Αν υπήρχε πολιτικό θέμα ή όχι, να το «λουστούν» αυτοί που το χρεώνονται πολιτικά και τον υπερασπίστηκαν και τον κάλυψαν. Αυτοί να προσέχουν!
Όμως, σε ό,τι αφορά τη Λίστα Λαγκάρντ, εγώ δεν περιμένω ποτέ να απαντηθεί το πολιτικό ερώτημα που είναι πάνω από αυτή την Αίθουσα και δεν το έχει απαντήσει κανείς: Ποιος και γιατί έκρυψε τη Λίστα Λαγκάρντ το 2010, το 2011 και το 2012; Και επ’ αυτού του θέματος θα ακούμε ζουζουνίσματα και σφυρίγματα, αλλά πολιτική απάντηση δεν θα παίρνουμε, για γνωστούς λόγους.
Επειδή όμως ακούστηκαν και άλλα πράγματα σε σχέση με τις επιδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών, εδώ ξεχνάμε τις επιδόσεις άλλων σε μια σειρά από ζητήματα. Όταν έρθει κάποια στιγμή η ώρα, θα απαντήσουμε σε αυτά αναλυτικά.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα της επερώτησης, το ξαναλέω, μήπως γίνει αντιληπτό, ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε και να κρύψουμε τίποτα! Δημοσιοποιούμε και δίνουμε στοιχεία για τα πάντα. Άμεσα θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία για τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Έπρεπε να εκδώσουμε τη νέα Απόφαση για νομικούς λόγους που εξήγησα προηγουμένως.
Το ερώτημα για αυτούς που καταγγέλλουν την Κυβέρνηση είναι γιατί δεν φώναζαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 σε προεκλογική περίοδο, για να δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών τα χρέη. Γιατί η πίεση τώρα και όχι τότε;
Και για κάποιους που φωνάζουν και λένε για τα ζητήματα των λιστών και των εκατό δόσεων, εγώ δεν καταλαβαίνω, είμαστε ή όχι υπέρ της λύσης των εκατό δόσεων; Δόθηκε μια μεγάλη ανάσα στους φορολογούμενους και εξηγήσαμε πάρα πολλές φορές για ποιον λόγο το κάναμε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δώστε μου ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω.
Όμως, θέλω να κλείσω με τον βαρύτατο χαρακτηρισμό που ακούστηκε -από Βουλευτή, βέβαια, που ήρθε, το είπε εδώ και σηκώθηκε και έφυγε- για χρηματοδότηση του Αλεξιάδη και για λίστες του Αλεξιάδη. Η μόνη χρηματοδότηση που ψάχνω εγώ να βρω είναι αυτή για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ στην «Κιβωτό», που δεν έχει να τον πληρώσει, αυτή για να πληρωθούν οι φόροι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» -και ντρέπομαι πραγματικά για τις φορολογικές επιβαρύνσεις του- και μια σειρά άλλα πράγματα. Για τέτοιους χρηματοδότες ψάχνω, ναι, για να πάνε να βοηθήσουν τέτοιους ανθρώπους που πεινούν.
Εγώ δεν έχω χρηματοδότες ανάγκη ούτε έχω «λίστα Αλεξιάδη». Αυτοί που έχουν στην πλάτη τους λίστα με ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και τις έφεραν στη Βουλή, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες και να έρθουν στη Βουλή να μιλήσουν!
Κλείνοντας, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι άμεσα δημοσιοποιούνται όλα τα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ και αυτό θα έχει μια μόνιμη μορφή, εκτός φυσικά από όσα χρέη είναι σε ρύθμιση.
Ευχαριστώ πολύ.

 

Επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή Ι. Κουτσούκου προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη
Απάντηση Διεύθυνσης Εισπράξεων με θέμα: Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
Απάντηση Διεύθυνσης Εισπράξεων στην επερώτηση του βουλευτή Ι. Κουτσούκου στην επερώτηση του βουλευτή Ι. Κουτσούκου
Απάντηση Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ανθρώπινου Δυναμικού στην επερώτηση του βουλευτή Ι. Κουτσούκου