Επιστροφή

Υπογραφή κοινής δήλωσης προθέσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταξύ Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Ελλάδας

κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας. Το πρόγραμμα σήμερα θα έχει ως εξής: θα προηγηθούν 10λεπτοι χαιρετισμοί του κ. Walter Borjans, του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Αλεξιάδη.
Αμέσως μετά θα υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Συνέντευξη Τύπου. Τα χρονικά πλαίσια είναι λίγο στριμωγμένα, οπότε θέλουμε την κατανόηση όλων σας. Θα σας μιλήσουν και οι συνάδελφοί σας. Θα προηγηθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν έρθει από τη Γερμανία και ελπίζω για τη συνεργασία σας για να είμαστε και μέσα στο χρόνο που έχουμε υπολογίσει, αλλά και να κάνετε όλοι σας τη δουλειά σας με τον καλύτερο τρόπο.
  Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και κατευθείαν να δώσω το λόγο στον κ. Παπαγγελόπουλο.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, Εξοχότατε κ. Μπόργιανς, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που προσδοκούμε όλοι μας να αποτελέσει ορόσημο για την πλήρη πάταξη της φοροδιαφυγής, με νέα όπλα στα χέρια των Αρχών, που θα επιτρέψουν να αποδοθεί κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη. Σε καιρούς που ο λαός χειμάζεται από τα μέτρα λιτότητας και συνταξιούχοι και μισθωτοί πληρώνουν την κρίση στο ακέραιο, το να οδηγηθούν στο ταμείο οι φοροφυγάδες είναι μία πραγματική επανάσταση.
Κυρίες και κύριοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα. Είμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα συμφέροντα, τη φοροδιαφυγή και όλες τις παθογένειες που έθρεψαν το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο και θα ξεριζωθεί. Ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να ελαφρύνουμε τα βάρη των ανθρώπων που αποτέλεσαν από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα τα συνήθη υποζύγια, είναι να συγκρουστούμε με το παλιό κατεστημένο και να ματώσουμε στη μάχη. Και εμείς το έχουμε αποφασίσει αυτό. 
Σε αυτό αποσκοπεί η συνεργασία μας με τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, που ξεκίνησε να οικοδομείται τον περασμένο Μάιο, με την πρώτη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη με τον Υπουργό Οικονομικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.
Η παράδοση της λίστας «Μπόργιανς» στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσδοκούμε να είναι η αρχή μόνο, μίας μακράς συνεργασίας στην οποία επενδύουμε. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει καταφέρει να είναι πρωτοπόρο στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Χρησιμοποιεί τις λίστες με τον καλύτερο τρόπο, έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στην ανάλυση των στοιχείων και το ξεκλείδωμα των γρίφων που περιέχουν. Επίσης έχει αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς εντοπισμού του μαύρου χρήματος οι οποίοι σε συνδυασμό με το θεσμό της  αυτοκαταγγελίας, αναγκάζει τους φοροφυγάδες να προσέρχονται μαζικά στα ταμεία του κράτους και να καταβάλλουν τις οφειλές τους, καθώς γνωρίζουν ότι οι καταδίκες που τους περιμένουν, είναι σίγουρες και πολύ βαριές.
Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα και προβλέπει παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των αρχών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας αποδεικνύει στην πράξη την ουσία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αποδεικνύει ότι η εποικοδομητική συνεργασία και η επί της ουσίας βοήθεια μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα από την εκδικητική πολιτική της εξόντωσης και της τιμωρίας ενός ολόκληρου λαού.  Και για αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Βάλτερ - Μπόργιανς για την έμπρακτη στήριξη του στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Τα μεγάλα λόγια δεν είναι στο χαρακτήρα μου, ωστόσο η ελληνική πραγματικότητα αλλάζει και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν ότι για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής απαιτείται κατ αρχήν πολιτική βούληση. Η λίστα με τους 10.000 και πλέον λογαριασμούς που παρέδωσαν οι αρχές της βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο ελληνικό κράτος  πριν από δύο μήνες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί πλήρως. Προχωράμε στις διασταυρώσεις στοιχείων και όσοι πρέπει να πληρώσουν καλούνται να επιλέξουν αν θα περάσουν από το ταμείο, ή από την πόρτα του Εισαγγελέα. Συγκροτήθηκε μια άρτια επιστημονικά και καταξιωμένη ομάδα εισαγγελέων που με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τους ελέγχους σε όλες τις λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι ελληνικές αρχές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι Εισαγγελείς και οι Δικαστικοί λειτουργοί, όταν αφεθούν ελεύθεροι κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια και ταχύτητα, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και οι λίστες δεν μένουν ξεχασμένες στα συρτάρια επί σειρά ετών.
Οι εισαγγελείς γνωρίζουν πως ό, τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. Το στοίχημα είναι το μαύρο χρήμα να ελεγχθεί και να αποδοθεί φορολογική Δικαιοσύνη.
Η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι, όπως πιστεύουμε, ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα δώσει κίνητρα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν για να τα σώσουν. Το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για όσους δε επιμείνουν στην παρανομία και δεν αξιοποιήσουν την αυτοκαταγγελία μετά την εισαγωγή του περιουσιολογίου και των τακτικών ελέγχων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις μεταξύ λιστών – φορολογικών δηλώσεων – καταθέσεων κλπ. θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα θα βοηθήσει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε οι υποθέσεις που φτάνουν στη Δικαιοσύνη να εκδικάζονται άμεσα και το κράτος να μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, μαζί με τα πρόστιμα που θα προκύπτουν. Αυτό θα είναι και ένα κίνητρο για την εθελοντική αποκάλυψη από  τους φοροδιαφεύγοντες που σήμερα επενδύουν  στην καθυστέρηση εκδικάσεως των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων. 
Η άρση ή ο περιορισμός των εμποδίων στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων που έφερε πριν από 2,5 δεκαετίες η παγκοσμιοποίηση, χρησιμοποιήθηκε από τμήμα του παγκόσμιου κεφαλαίου είτε ως μηχανισμός φοροδιαφυγής είτε ως μηχανισμός απόκρυψης κεφαλαίων από λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες.
Και ενώ πολύ γρήγορα οι χώρες άρχισαν να οργανώνονται θεσμικά αλλά και πρακτικά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, στην Ελλάδα πέρα από κάποιες γενικού περιεχομένου νομοθετικές παρεμβάσεις, που ήταν επιεικώς ανεπαρκείς, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία απολύτως δράση.
Σε αυτή τη χώρα παραδοσιακά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η αποταμίευση διέφευγε στο εξωτερικό υπό μορφή σακούλας (μεταφορές μετρητών μέχρι το 1990) και υπό άλλες μορφές στη συνέχεια.
Έτσι διέφυγε η συσσωρευθείσα αποταμίευση της δεκαετίας του 1990 και μετά από φοροδιαφυγή, από μίζες οπλικών συστημάτων, από υπέρ-κοστολογήσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, από κατασπατάληση τραπεζικού δανεισμού.
Στη χώρα αυτό που γινόταν μέχρι το Γενάρη του 2015, ήταν να συσσωρεύονται λίστες, τις οποίες κάποιοι περιέφεραν στα συρτάρια τους ή τις απέκρυβαν, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για διερεύνηση.
Σήμερα όμως είμαστε σε μία άλλη μέρα…
Με αφορμή τη δική σας λίστα, τη λίστα Μπόργιανς, όπως την ονομάσαμε για να φέρει πάντα τη σφραγίδα σας, είμαστε εδώ για να σας ευχαριστήσουμε  ιδιαίτερα και να δηλώσουμε ότι με τη δική σας βοήθεια τεχνογνωσίας και τη δική μας θέληση και πολιτική βούληση, η λίστα Μπόργιανς ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο γι’ αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες.
Ήδη έχουμε προβεί στις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις για ό, τι εμπόδιζε νομικά την αξιοποίησή τους. Θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα όλους τους ελέγχους, να πείσει τους εμπλεκόμενους στις λίστες για την αποφασιστικότητα της Πολιτείας, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Και ότι είναι προς το συμφέρον των εμπλεκόμενων στις λίστες, η πλήρης συνεργασία, αποφεύγοντας έτσι με βάση πάντα τους νόμους, άλλες τιμωρητικές διαδικασίες.
Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο γιατί αποδίδεται δικαιοσύνη σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα, τα οποία βεβαίως παράνομα διέφυγαν για δεκαετίες, που είναι απαραίτητα αυτή τη στιγμή για τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί συντρέχουν και δύο προϋποθέσεις:
1. Η εκκαθάριση του παλιού είναι απαραίτητη για την ολοκληρωτική αλλαγή  στάσης και συμπεριφοράς όλων μας απέναντι στη φοροδιαφυγή,
2. Η Πολιτεία θα πείσει και κάθε δύσπιστο Έλληνα ή ξένο ότι στη Ελλάδα δίνεται ένα τέρμα στο πάρτι της φοροδιαφυγής και της παράνομης διακίνησης του μαύρου χρήματος.
Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση αλλά και τον τρόπο να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, που μετά την εκκαθάριση των λιστών είναι και το ζητούμενο. Η Πολιτεία έχει τη θέληση αλλά και τον τρόπο να φορολογεί από τούδε και στο εξής τον παραγόμενο πλούτο κάθε χρόνο, δίκαια και σε παρόντα χρόνο.
Γιατί μόνο τότε διάφοροι άδικοι κεφαλικοί φόροι που εξακολουθούν να ισχύουν θα καταργηθούν, γιατί μόνο τότε θα σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα, γιατί μόνο τότε οικονομικά και κοινωνικά η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.
Τα ψέματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε. Όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι αυτοί που θα πρέπει από δω και πέρα να φοβούνται.
Πρόσφατα νομοθετήθηκε διάταξη που επιτρέπει στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς να χρησιμοποιούν όλα τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους ακόμα και αν έχουν αποκτηθεί με μη σύννομο τυπικά τρόπο. Δίνει δηλαδή πλήρη ελευθερία στη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Να δεχτεί λίστες, ονόματα και κάθε είδους στοιχεία. Τα στοιχεία που φτάνουν στην Δικαιοσύνη μέσα από τις εν εξελίξει έρευνες εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν και άλλες λίστες και θα οδηγήσουν άμεσα σε εξελίξεις, που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να λάβουν χώρα στην Ελλάδα.    
Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν. το μήνυμα που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι από δω και πέρα η  Δικαιοσύνη θα αναπνεύσει ελεύθερα. Η εντολή για πρώτη φορά είναι όλα στο φως.
Είναι αλήθεια, ότι δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε πουθενά, όποιον και αν βρούμε μπροστά μας και αυτό για εμάς είναι τίτλος τιμής.
Τα άβατα τελείωσαν. Οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να  υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες. Ευχαριστώ πολύ!
κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Το λόγο έχει ο κ. Borjans.
W. BORJANS: Η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και η Ελλάδα συνδέονται με μια στενή φιλία εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότεροι από 300.000 πολίτες με ελληνικές ρίζες ζουν στη Γερμανία, με σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επομένως, στο κρατίδιο μας βρίσκεται η  μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας.
Για εμάς κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα για μια στενότερη συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας το Μάιο του 2015, στο Ντίσελντορφ, συμφωνήθηκε να συναφθεί κοινή δήλωση προθέσεων μεταξύ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ελλάδας. Χαίρομαι που σήμερα είναι δυνατόν, εκ μέρους του κρατιδίου μας και σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, να υπογραφεί το έγγραφο αυτό. Είναι μια καλή βάση για την συνέχιση της συνεργασίας μας με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε επόμενο στάδιο.
Ο σκοπός αυτής της δήλωσης προθέσεων είναι να στηριχθεί η ελληνική φορολογική αρχή στην προσπάθειά της να αναπτύξει μια λειτουργική υπηρεσία εσόδων, η οποία ασφαλώς θα είναι προς αμοιβαίο όφελός μας.
Είναι παραπάνω από μια διοικητική συμφωνία. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες και τους φορολογούμενους, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ο καθένας δηλαδή, να πληρώνει το μερίδιο του φόρου που του αναλογεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Επίσης, δίνουμε το σήμα στους Γερμανούς πολίτες και φορολογούμενους, ότι η Ελλάδα από μόνη της επιθυμεί την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της.
Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί  εξ ολοκλήρου τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση, από την οποία επιβάλλονται περικοπές των δημοσίων δαπανών που επιβαρύνουν κυρίως τους απλούς ανθρώπους.  Η ικανότητα ενέργειας και βιωσιμότητας ενός πολιτικού συστήματος εκτείνεται επίσης στη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων και  στη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής. Η υποστήριξη αυτού, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει στους πολίτες δίκαιη καταβολή φόρου ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Κατ’ αρχήν, είμαστε σε θέση να δεχτούμε σύντομα σε ένα από τα κέντρα εκπαίδευσης μας, πενήντα έλληνες φορολογικούς επιθεωρητές, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, είτε στην Ρηνανία – Βεστφαλία, είτε σε άλλα γερμανικά κρατίδια.
Εάν οι Έλληνες εταίροι το ζητήσουν, θα επιτρέψουμε την επίσκεψη δικών μας εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.
Εκτός από τις ομάδες εργασίας που θα πραγματοποιούνται στα αγγλικά, θα μπορούμε επίσης να επικοινωνούμε με τους Έλληνες φορολογικούς επιθεωρητές και στη μητρική τους γλώσσα. Ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων μας προέρχονται από την Ελλάδα ή έχουν τις οικογενειακές ρίζες τους εκεί. Πολλοί από αυτούς, έχουν ήδη προσφέρει την υποστήριξή τους.
Εάν οι συνθήκες το απαιτούν, θα αποφασίσουμε από κοινού για την ύπαρξη πρακτικής εργασίας στις εφορίες μας. Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε από κοινού μια σειρά προσαρμοσμένων προγραμμάτων για τους Έλληνες επιθεωρητές φορολογικών εσόδων.
Επίσης, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει και μια φήμη πέρα από τα σύνορα του κράτους της. Οι φορολογικές έρευνες και υπηρεσίες μας, έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δις € επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δις € των επί πρόσθετων φορολογικών εσόδων, προστίθενται στο πλαίσιο αυτό, σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Ακόμα καλύτερα, έχει υπάρξει μια αλλαγή στη συνείδηση – όχι πάντα σε εθελοντική βάση. Η γνώση της σημαντικής  πιθανότητας να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή, έχει κάνει πολλούς φοροφυγάδες να συμμορφωθούν.
Ποιος θα το φανταζόταν πριν από χρόνια ότι γερμανικές και διεθνείς τράπεζες θα έρχονταν σε επαφή για να συνεργαστούν με την υπηρεσία δίωξης Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας; Για να μιλήσουμε καθαρά, πρόκειται για € 600 εκατ. πρόστιμα.
Από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία, έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μόνο, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, 22,000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω του 1 δις €.
Το κυριότερο βέβαια, είναι ότι η αρχή εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχει αποκτήσει έντεκα «φορολογικά CDs". Οι έρευνες των φορολογικών ερευνητών μας έχουν εμπλουτίσει τα δεδομένα. Την αγορά και την χρήση των «φορολογικών CDs» έχουν, σύμφωνα με το νόμο, επικροτήσει τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς.
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη, είναι ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με πιθανούς φοροφυγάδες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία στην ελληνική υπηρεσία εσόδων. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ενεργά την ελληνική κυβέρνηση, όπως και όταν απαιτείται.
Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, διαχρονικά υποστηρίζει και άλλες υπηρεσίες εσόδων, που κυμαίνονται από την ανάπτυξη μιας διοικητικής δομής μέχρι την λήψη ειδικών μέτρων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Και άλλες χώρες έχουν λάβει δεδομένα σχετικά με πιθανούς φοροφυγάδες και τα αξιολογούν.
Από το 2011 έχουν λάβει χώρα αμοιβαίες συζητήσεις με τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, για την ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων της ελληνικής υπηρεσίας εσόδων.
Η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή δεν είναι ούτε στην Ελλάδα καινούρια φαινόμενα. Η εξαπάτηση του κράτους όμως, δεν είναι πλέον ανεκτή.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι άξια προσπάθειας για τρείς λόγους: ανταποκρίνεται στους οικονομικούς στόχους που οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνησή τους, προβλέπει μια δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών από τους οικονομικά αδύναμους στους οικονομικά  δυνατούς. Αυτό, επίσης, υποστηρίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό, ιδίως μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει στους συνεπείς φορολογούμενους ότι δεν  είναι αφελείς όταν πληρώνουν τους φόρους τους.
Η προθυμία των έντιμων φορολογουμένων να πληρώσουν το τίμημα για εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη συρρίκνωση της ποιότητας των κυβερνητικών υποδομών, των εκπαιδευτικών συστημάτων και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, ανήκει στο παρελθόν, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.
Η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Ως εκ τούτου, οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά. Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας είναι ένα μέρος της διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προσδοκώ στη συνεργασία μας.
κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία αναγκάζει την κυβέρνηση, να υιοθετήσει (την περίοδο αυτή) ορισμένες πολιτικές που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες.
  Ειδικά στον τομέα της φορολογίας, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική που απέχει από την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως με σαφήνεια την ορίζει το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 4§5, «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»
  Την ίδια στιγμή όμως που Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες (τροφή, στέγαση, θέρμανση, υγεία κλπ.), υπάρχουν άλλοι που μέσα από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά, έχουν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, κρυμμένα σε φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους που παρέχουν προκλητική ασυλία στα εγκλήματα αυτά.
  Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως την κοινωνική απαίτηση να πληρώσουν όλοι αυτοί τους φόρους που τους αναλογούσαν και «να έρθουν πίσω τα κλεμμένα». Είναι βασική της πολιτική επιλογή, η σύγκρουση με τα φαινόμενα αυτά και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εντατικά με συγκεκριμένο σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα και αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία αποτελέσματα.
  Είναι σαφές ότι στον αγώνα της Κυβέρνησης για να κτυπήσουμε φοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο-διαφθορά, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή βοήθεια  και αυτό κάνουμε ήδη:
• Αξιοποιούμε και συνεργαζόμαστε στενά με τους εκπροσώπους των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας )

• Αξιοποιούμε και συνεργαζόμαστε με διεθνείς φορείς, κυβερνήσεις κλπ., σε διμερές επίπεδο για ειδικές δράσεις ή στα πλαίσια διεθνών συμβάσεων.
• Συνεργαζόμαστε με τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για την επεξεργασία λιστών με ύποπτους φοροδιαφυγής. Υπογράφουμε σήμερα τη κοινή δήλωση συνεργασίας που θα επεκταθεί σε θέματα εκπαίδευσης, ελέγχων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πολλών άλλων σημαντικών θεμάτων.
  Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Norbert, εκ μέρους της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης σας ευχαριστώ θερμά για την βοήθεια και την συμπαράστασή σας. Σε μια περίοδο που η αλληλεγγύη και η συνεργασία των κρατών υποχωρεί για να κτιστούν τείχη (τα οποία ελπίζαμε ότι γκρεμίσαμε οριστικά το 1989), είναι πολύ σημαντική η ενέργειά σας.
  Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε στους λαούς της Ευρώπης, ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να μην αφήσουμε εγκληματίες στο απυρόβλητο, την ίδια στιγμή που ο συνεπής πολίτης, ο έντιμος επιχειρηματίας πληρώνουν δυσανάλογους και άδικους φόρους.
  Γι’ αυτό πρέπει να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό (σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρχικά) στη μέγιστη δυνατή συνεργασία-πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε:
• Την τραπεζική ασυλία σε προϊόντα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς και άλλων εγκληματικών προϊόντων.
• Την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων
• Τον φορολογικό ανταγωνισμό που πλήττει βάναυσα τον βασικό ιδεολογικό πυρήνα την Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Τα φαινόμενα της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου.
        Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε ήδη (και θα συνεχίσει να το κάνει) σειρά πρωτοβουλιών για θέματα φορολογίας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πιο δυνατοί και αποφασισμένοι και πιο σίγουροι μετά την θετική πορεία των φορολογικών εσόδων για το 2015.
Άμεσα προχωρούμε:
• Σε Ν/Σ που θα επιτρέψει ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ, να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
• Σε Ν/Σ που θα επιτρέψει στη Φορολογική Διοίκηση, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις προαναφερόμενες κυρώσεις.
Σε σειρά πρωτοβουλιών που θα επεκτείνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
• Σε ολοκλήρωση όλων εκείνων των δράσεων που έχουμε δεσμευτεί στην Συμφωνία του Αυγούστου και προχωρούν κανονικά.
   Τον αγώνα για δίκαιη αύξηση των εσόδων τον δίνουμε και θα τον δώσουμε με αποφασιστικότητα και κυρίως με την κοινωνία δίπλα μας. Γιατί είναι ένας αγώνας που αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
κ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Να προχωρήσουμε στην υπογραφή της κοινής δήλωσης προθέσεων που είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ο κ. Borjans αρκετά χρόνια νωρίτερα, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και της Αντιπροεδρίας το Μάιο και κατέληξε μετά από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών στη σημερινή μέρα για την οποία είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι.
  Ας προχωρήσουμε.

Υπογραφή Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας

ΑΛ. ΦΩΤΑΚΗ: Να ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις.
Ι. HERDEN: Ευχαριστώ πολύ για το γεγονός ότι οι Γερμανοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να κάνουν πρώτοι τις ερωτήσεις τους.
Μ. KESLER: Ερώτηση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το ερώτημά μου αφορά τις διαδικασίες. Είπατε ότι έχετε 10.000 δεδομένα τα οποία τα ελέγξατε. Πόσες υποθέσεις ερευνών έχουν προκύψει από αυτό τον έλεγχο; Πόσες έχουν προχωρήσει σε δικαστικές διαδικασίες. Πόσες αυτοκαταγγελίες είχατε και τι είδους έσοδα προέκυψαν; Αυτό ίσως το ερώτημα το τελευταίο προς τον κ. Αλεξιάδη. Πόσα φορολογικά έσοδα.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπενθυμίζω ότι πριν από πολύ λίγες μέρες ήρθαν τα 10.000 ονόματα της λίστας Borjans. Επομένως έσοδα δεν νομίζω να έχουν προκύψει ακόμα. Αυτό που γνωρίζω, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα, είναι ότι έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα, τα περισσότερα τουλάχιστον και ήδη χθες ή προχθές έχω πληροφορηθεί ότι εκλήθησαν οι πρώτοι για να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά που ανευρέθησαν.
  Κατά εκτίμηση θεωρώ ότι και οι 10.000 λογαριασμοί θα έχουν ελεγχθεί μέσα σε ένα εξάμηνο. Τα έσοδα βέβαια είναι θέμα του κ. Αλεξιάδη, αλλά δεν νομίζω και αυτός ακόμα να είναι, αφού οι πρώτοι 15 – 20 έχουν κληθεί από τους εισαγγελείς για να δικαιολογήσουν το νόμιμο ή μη των καταθέσεων.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Να απαντήσω και εγώ για τα έσοδα. Όπως είναι καθαρό τώρα έχει ξεκινήσει ο έλεγχος για τη λίστα που ήρθε από τη Ρηνανία – Βεστφαλία, οπότε τα έσοδα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή αν και θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο για μας, είναι δύσκολο να πούμε κάποιο αριθμό, ότι περιμένουμε τόσα εκατομμύρια ευρώ, ή τόσα δισεκατομμύρια ευρώ.
  Αλλά σε σχέση με την ταχύτητα του ελέγχου και με σύγκριση με προηγούμενες λίστες, θέλω να το πω γιατί το έχω εδώ και μου στέκεται και θα με πιάσει ο βήχας, η προηγούμενη λίστα Φαλτσιάνι ή Λαγκάρντ που ήρθε στην Ελλάδα ήταν κρυμμένη δυο χρόνια σε υπουργικά γραφεία και χρειάστηκαν τρία χρόνια από την ημερομηνία που ήρθε στην Ελλάδα για να ταυτοποιηθεί το πρώτο όνομα.
  Στη λίστα Borjans που ήρθε δεν χρειάστηκαν ούτε τρεις εβδομάδες ώστε οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν τώρα το βάρος της έρευνας και θα μετακινηθεί αυτή η έρευνα σε επόμενο στάδιο και σε φορολογικές υπηρεσίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη αποκαλύψει εκατοντάδες ονόματα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
  Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν θα τρέξουμε πολύ γρήγορα και τα έσοδα θα είναι πολύ καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ελπίζετε ακριβώς από την όλη διαδικασία. Υπάρχει κάποια εκτίμηση σε σχέση με το τι έσοδα μπορείτε να αναμένεται βάσει της επεξεργασίας αυτών των διαδικασιών και της λίστας;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε μια εκτίμηση ότι από αυτή την διαδικασία θα εισπράξουμε κάποια εκατομμύρια ή κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούμε να σας πούμε κάποιο νούμερο. Αν και θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να πει θα πιάσω 3 δισεκατομμύρια, λέμε ένα υποθετικό νούμερο, το 2016, το 2017, το 2018 ώστε να μπορέσω να χρηματοδοτήσω άλλες δαπάνες και να μην έχουμε προβλήματα στη διαπραγμάτευση.
  Δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή και δεν θα ήταν υπεύθυνο να σας πούμε κάποιον αριθμό. Με βάση όμως την εμπειρία από τις προηγούμενες λίστες και με βάση την εμπειρία από τα πρώτα στοιχεία, μιλάμε για τεράστια ποσά. Και δεν είναι μόνο το όφελος από αυτή τη λίστα, είναι και το όφελος που θα έρθει από το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων που θα έρθει τις επόμενες μέρες, όπου πάρα πολλοί από τους φοροφυγάδες, τους λαθρέμπορους, ή τους διεφθαρμένους της Ελλάδος που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, θα αναγκαστούν να έρθουν και να δηλώσουν και αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε μια τεράστια βάση δεδομένων που φτάνει το 1.300.000 ΑΦΜ. Γίνεται ήδη μια πολύ σημαντική ελεγκτική δουλειά ταυτοποίησης φορολογικών δηλώσεων με τραπεζικά δεδομένα στην Ελλάδα η οποία προχωράει.
  Με όλα αυτά και με τα νέα στοιχεία και τη βοήθεια που έχουμε, τα έσοδα θα είναι πολύ μεγάλα.
W. BORJANS: Eγώ βρίσκομαι εδώ για να ξεκινήσουμε να υπάρχει ένα έναυσμα ανταλλαγής εμπειριών και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου εμπειρία. Η πολιτική ασυλία μιας αυτοκαταγγελίας που υπάρχει σαν δεδομένο, στη Γερμανία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπήρχαν πολλοί Υπουργοί Οικονομικών που κάνανε τέτοιου είδους προτάσεων, αλλά κανείς δεν προχώρησε στην αυτοκαταγγελία.
  Αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν καταφέραμε και αγοράσαμε συγκεκριμένα CD με δεδομένα. Υπήρξε τότε ο κίνδυνος πλέον πολύ ρεαλιστικός στα μάτια αυτών των ανθρώπων και ξαφνικά κινήθηκαν τα πράγματα. Χρησιμοποιήθηκε αυτό το μέτρο από τους φοροφυγάδες και αυτό πραγματικά μέχρι το 2010 δεν είχαμε καμία αυτοκαταγγελία. Και από το 2010 έχουμε φτάσει στις 120.000 αυτοκαταγγελίες και η καμπύλη όλο και ανεβαίνει. Έχει ανοδική πορεία.
  Και όσον αφορά την αξιολόγηση των CD αυτών και μόλις το 1/5 αυτών των ανθρώπων που υπάρχουν σε αυτές τις λίστες, είχε λόγο να φοβάται, αλλά ήρθαν και εκείνοι που δεν τους συμπεριελάμβανε αυτή η λίστα και απλώς λόγω του φόβου προχώρησαν στην αυτοκαταγγελία. Θα πρέπει να συμφέρει στο φοροφυγά να κάνει την αυτοκαταγγελία, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να στοιχίζει τόσο, ώστε να μην προβεί σε αυτή την αυτοκαταγγελία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς τον κ. Αλεξιάδη. Έγινε λόγος για φορολογική δικαιοσύνη και πράγματι είναι μεγάλο θέμα. Στη χώρα σας ποιοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν και που θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερους φόρους;
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι χρειάζονται κάποιες ώρες για να πω όλο τον κατάλογο. Οπότε θα προσπαθήσω να πω πολύ συνοπτικά. Κάνανε φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και ήταν συνένοχοι σε εγκλήματα διαφθοράς στην Ελλάδα, αυτοί οι οποίοι συνεργαζότανε με ένα σύστημα εξουσίας που εξασφάλιζε αυτά τα φαινόμενα.
  Τώρα πλέον υπάρχει πολιτική βούληση και δεν υπάρχει καμία σχέση της κυβέρνησης, όπως με σαφήνεια έχει ειπωθεί, με τέτοια φαινόμενα. Εμείς όχι μόνο δεν θα προσπαθήσουμε να συγκαλύψουμε ή να συμμετέχουν στελέχη μας ή πολιτικοί μας φίλοι, ή συγγενείς μας ή οτιδήποτε άλλο σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα στοχοποιήσουμε και τους πρωταγωνιστές.
  Στο ερώτημα ποιοι συμμετείχαν στη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, συμμετείχαν μεγάλες εταιρείες που είχαν δυνατότητα να φοροαποφεύγουν, ή να φοροδιαφεύγουν, διότι το ίδιο ανέντιμο με το να κάνεις φοροδιαφυγή είναι να χρησιμοποιείς τους φορολογικούς παραδείσους στις υπεράκτιες εταιρείες και μια σειρά από άλλες διαδικασίες για να αποφεύγεις να πληρώνεις φόρους.
  Κάνανε φοροδιαφυγή μεσαία στρώματα της Ελλάδας διότι είχαν δυνατότητα μέσα από την ανυπαρξία ελέγχων διασταυρώσεων να έχουμε αυτή τη φοροδιαφυγή, κυρίως στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και βεβαίως έκρυβε εισοδήματα στην Ελλάδα αυτός ο οποίος καταλάβαινε ότι δεν υπάρχει διασταύρωση, διότι εάν πάρετε και δείτε τα μηχανογραφικά συστήματα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, ακόμη για παράδειγμα, δεν μπορούμε να βρούμε ποιοι δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας το 2010 και να πούμε αυτοί δεν πληρώσανε, τους βεβαιώνουμε τους φόρους.
  Έχουμε προβλήματα στο μηχανογραφικό μας σύστημα. Τα αντιμετωπίζουμε. Άρα φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κάνανε αυτοί που μπορούσαν να κάνουν. Ο κατάλογος είναι  πολύ μεγάλος, αλλά τώρα πλέον αυτοί που θα κάνουν, ή που  προσπαθούν να κάνουν, είναι στο στόχαστρο και ο κατάλογος συνεχώς μειώνεται, διότι καταλαβαίνουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει μια τεράστια βάση δεδομένων, παρά τα προβλήματα την αξιοποιεί. Έχουμε ήδη θεαματικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και το 2015 τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, παρά τα capital controls, παρά την αδυναμία χρηματοδότησης της Ελλάδας από το εξωτερικό πήγαν πάρα πολύ καλά και σε σχέση με το 2014 και σε σχέση με το στόχο που είχε ο προϋπολογισμός. Θα πάμε πολύ καλύτερα και το 2016.
κα ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ («ΒΗΜΑ»): Η ερώτησή μου απευθύνεται στον κ. Borjans, τον Υπουργό Οικονομικών. Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή έχω ακούσει και δηλώσεις του και σε γερμανικά μέσα, αλλά και από το ρεπορτάζ μας προκύπτει, ότι έχει πει πως τα στοιχεία αυτά τα οποία δίνονται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση, είχαν δοθεί και στο παρελθόν. Ή εν πάση περιπτώσει είχαν διοχετευθεί και στο παρελθόν.
  Και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχε η προθυμία, δεν θέλω να πω ότι δεν τα ήθελαν. Θέλω να μου πει την εκτίμησή του και την πληροφόρηση που έχει, ποιοι ήταν αυτοί στους οποίους είχε δώσει τα στοιχεία από πολιτικούς παράγοντες και δεύτερον, τι εκτιμάει, γιατί δεν δέχονταν αυτά τα στοιχεία και αν έτσι εκτιμάει εκείνος ότι κάλυπταν είτε πολιτικούς τους φίλους, είτε υπέθαλπταν το βαρύ οικονομικό έγκλημα που φαίνεται ότι υπάρχει σε αυτές τις λίστες που έχουν δοθεί τώρα.
W. BORJANS: Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν σε αυτές τις καθυστερήσεις. Προσπαθώ να ξεκαθαρίσω το εξής, κάτι το οποίο προσπάθησα και σε διάφορες συνεντεύξεις που έδωσα στο παρελθόν. Δεν υπήρξαν δεδομένα, το 2012 στο Γενικό Πρόξενο της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας εκ μέρους της Ελλάδας του είχα κάνει αυτή την πρόσφορά τότε. Του πρότεινα να υπάρξει μια συνεργασία δεν ήταν ο πρώτιστος στόχος να δοθούν δεδομένα, αλλά να υπάρξει μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε σχέση με την εμπειρία που είχαμε κάνει εμείς στη Γερμανία.
Αυτή η πρόταση δεν έγινε κατά κάποιο τρόπο δεκτή, δεν προχώρησε η όλη υπόθεση. Η λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε κάποια αμηχανία και ίσως τότε δεν ήθελαν να προβούν στη σύναψη τέτοιου είδους συνεργασίας. Τότε μίλησα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών εκ μέρους της Ελλάδα, μίλησα και με τον Έλληνα Πρέσβη και πάντα τότε συζητούσαμε για το θέμα της συνεργασίας, αλλά δεν προχωρήσαμε κάπου.
Στις αρχές του 2015 υπήρξε η δυνατότητα συνάντησης με την αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Βασιλειάδη. Συναντηθήκαμε λοιπόν τότε και καταφέραμε να πούμε ότι δεν έχουμε μόνο τη δυνατότητα να συνεργαστούμε, αλλά έχουμε και πληροφορίες τις οποίες μπορούμε πλέον να σας τις προωθήσουμε.
Έτσι, το Νοέμβριο του 2015 είχαμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε και τότε μέσω της κεντρικής φορολογικής Αρχής της ομοσπονδιακής Γερμανίας προωθήθηκαν αυτά τα δεδομένα στην Ελλάδα και πάντα πρέπει εδώ να τηρούνται και τα θέματα της προστασίας δεδομένων και τα λοιπά και σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να υπογράψουμε αυτό το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω τον Borjans πως κατάφεραν στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας και ξεπέρασαν τον όποιο νομικό σκόπελο και αν υπήρχε τέτοιος σκόπελος για τη χρησιμοποίηση των λιστών για τις οποίες όπως μας είπε πριν από λίγο, πλήρωσε για να τις πάρει το κρατίδιο στα χέρια του, ενώ αντιθέτως σε εμάς σε αυτή την περίπτωση μας δίνονται από το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπήρξε κάποια απόφαση από Δικαστήριο του κρατιδίου και πως ξεπέρασαν το όποιο εμπόδιο και αν υπήρχε κάποιο εμπόδιο από το νόμο σας.
W. BORJANS: Πρέπει να σας πω ότι η πρώτη φορά που υπήρξαν δεδομένα έναντι πληρωμής στη Γερμανία, ήταν πριν από το κρατίδιό μας, ήταν κάτι που έκανε η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δεν υπήρξε συνέχεια αυτού και το 2010 όταν έγινα εγώ Υπουργός Οικονομικών όταν ανέλαβα καθήκοντα θέλησα να αξιοποιηθεί από τις Υπηρεσίες Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του κρατιδίου μας αυτή η δυνατότητα και γενικότερα δεδομένων.
  Τα δεδομένα αυτά μπορεί καμιά φορά να προέρχονται από μια γκρίζα ζώνη όμως πρέπει να πούμε ότι πολλές φορές υποθέσεις διακινητών ναρκωτικών δεν θα μπορούσαν να διαλευκανθούν χωρίς τη χρήση τέτοιων δεδομένων και η φορολογική απάτη είναι μια απάτη όπως όλες οι άλλες απάτες οι οποίες έμενε ατιμώρητη για πολλές δεκαετίες.
Είναι ενδιαφέρον να σας πω ότι υπήρξε μακρά συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια δεδομένα ή όχι. Υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις όμως το ομοσπονδιακό κράτος κάλυπτε το ήμισυ του κόστους για τέτοιες λίστες για τέτοια δεδομένα, διότι αναγνώριζε τη χρησιμότητά τους και υπάρχει και έγκριση από τα Δικαστήρια, διότι αναγνωρίζουν ότι είναι μία πράξη δημοσίου συμφέροντος και η αξιοποίηση τέτοιων δεδομένων είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Το θέμα θεωρείται λήξαν, δεν παίζει πια ρόλο.
Το γεγονός ότι εμείς διαθέτουμε τα δεδομένα διασυνοριακά, έχει να κάνει με τη διοικητική συνδρομή που προσφέρει η χώρα μας σε άλλες χώρες, οπότε εδώ υπάρχει σαφώς δυνατότητα για τους σκοπούς της ποινικής δίωξης να προωθούνται δεδομένα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι εκτεταμένα τα δεδομένα.
Β. ΠΑΛΑΙΟΥ («ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Στον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα ήθελα να ρωτήσω, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η δικαιοσύνη, έχουμε δει ότι από αυτές τις λίστες πολλές φορές υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτές και τα οποία στέλνουν χρήματα σε εταιρείες και σε άλλα πρόσωπα. Οι έρευνες θα επεκταθούν και σε αυτά τα πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στις  λίστες;
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι έρευνες αυτή τη στιγμή όπως ξέρετε γίνονται από τους Εισαγγελείς. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνουν οι Εισαγγελείς, αλλά από την παλιά μου ιδιότητα εκτιμώ ότι οι έρευνες θα πάνε προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό έκανα τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ Εισαγγελέας.
Β. ΠΑΛΑΙΟΥ: Το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα θα βοηθήσει στην έρευνα την εκκρεμή που έχουμε για την εγκληματική Οργάνωση από πρόσωπα που βρίσκονταν στη λίστα Λαγκάρντ;
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω, πρέπει να απευθυνθείτε στις δικαστικές Αρχές.
Γ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ («Τα Επίκαιρα»): Καλησπέρα για τον κ. Borjans η ερώτηση. Είπατε προηγουμένως ότι το 2012 είχατε επαφές με τον Έλληνα Πρόξενο στη βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Είπατε ότι δεν προχώρησε η υπόθεση. Τι σας είπαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες; Ποια ήταν η αιτιολογία που δεν προχώρησε η συνεργασία τότε, ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας; Προφανώς υπήρχε η λίστα Λαγκάρντ αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να εμποδίσει κάποιου άλλου είδους συνεργασία.
W. BORJANS: Δεν υπήρξαν μακροσκελείς συνεννοήσεις και συζητήσεις για το γιατί δεν προχώρησε. Εμείς κάναμε μια πρόταση μια προσφορά γιατί θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε κάτι χρήσιμο κατά πόσο γίνεται ή όχι δεκτή μια προσφορά μια πρόταση. Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι δεσμευτικό όταν κάνει κάποιος μια πρόταση στον άλλον να γίνει και αποδεκτή. Ούτε μπορώ να σας πω και τους λόγους.
  Φαντάζομαι ότι λόγω της περιρρέουσας αναταραχής λόγω της λίστας Λαγκάρντ δεν είχε συνέχεια το ζήτημα αυτό.
Ε. ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ («Η Αυγή»): Η ερώτηση είναι για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον κ. Borjans. Πρόσφατα παραδείγματα στην Ελλάδα δείχνουν ότι τεράστια ποσά που συνδέονται με το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή, σχετίζονται με εταιρείες γερμανικών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα η SIEMENS και οι εταιρείες των οπλικών συστημάτων.
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες για να αντιμετωπιστούν και τέτοιου είδους θέματα.
W. BORJANS: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ένα θέμα εδώ. Αναφέρθηκα στο θέμα των τραπεζικών Ιδρυμάτων, δεν υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις. Όταν υπάρχει διοικητική συνδρομή θα πρέπει να υπάρχουν ίδιες ποινές για όλες τις Τράπεζες και το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις οι οποίες προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εν προκειμένω.
  Δεν συζητάμε μόνο για ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Υπάρχουν αρκετοί σίγουρα τέτοιοι λογαριασμοί, αλλά μιλάμε να φέρουμε εις πέρας και να φέρουμε ένα τέλος σε θέματα που έχουν να κάνουν με την οργανωμένη εγκληματικότητα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και στο τέλος καταφέρνουν να έχουν και κάποιες επιστροφές φόρων. Φόροι, οι οποίοι πληρώνονται από τους απλούς πολίτες και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό και θεωρούμε ότι ισχύουν αυτά που ισχύουν για όλους, το ίδιο ισχύει και για τις γερμανικές επιχειρήσεις.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι οι ελληνικές δικαστικές Αρχές με τις γερμανικές, έχουν πλήρη συνεργασία και αμοιβαία ικανοποιούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, όπως με κάθε χώρα. Όπου υπάρχει πρόβλημα βέβαια φροντίζουμε να επιλύεται. Για τα θέματα των ερευνών που είπατε για τις γερμανικές εταιρείες.
κ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση προς τον κ. Borjans. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αφορούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο 2006-2008 πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μεταφοράς κεφαλαίων από τις ελβετικές Τράπεζες σε  offshore φορολογικούς παραδείσους κατά την ελεγχόμενη περίοδο. Αυτό είναι το ένα.
  Στον κ. Αλεξιάδη αν θα μπορούσε να μας πει ποιο μπορεί να είναι το ύψος του συντελεστή για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά, γιατί αυτό είναι το καίριο ζήτημα.
  Και μια γρήγορη ερώτηση στον κ. Παπαγγελόπουλο: δεδομένου ότι οι οικονομικοί Εισαγγελείς φέρονται να ζητούν εκατοντάδες άτομα, μόνο για την αξιοποίηση της προηγούμενης λίστας  Φαλτσιανί και με την υπενθύμιση της θέσης του προκατόχου σας ότι θα μπορούσαμε να πιάσουμε 2,5 δις από τη φοροδιαφυγή, στόχος που δεν επετεύχθη, αν θεωρείτε ότι αυτά τα 50 άτομα, είναι αρκετά που θα μετεκπαιδευτούν. Ευχαριστώ.
W. BORJANS: Σχετικά με την περίοδο 2006-2008 των στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό για δεδομένα τα οποία προσφέρονται από κάποιους κύκλους ότι είναι δεδομένα του παρελθόντος και μπορεί να βγάλει κανείς και κάποια συμπεράσματα. Διότι είναι κινήσεις λογαριασμών που μπορεί πλέον να μην υπάρχουν. Αυτό σαν πρώτη παρατήρηση.
  Δεύτερον, το είπα ήδη. Ο συνδυασμός της δυνατότητας της αυτοκαταγγελίας και της αξιολόγησης τέτοιων δεδομένων, οδήγησε στη χρήση της αυτοκαταγγελίας. Διότι εάν φοροδιαφεύγει κανείς θεωρώντας ότι κανένας δεν θα το προσέξει, δεν θα αλλάξει κάτι στην τακτική του. Όμως από τη στιγμή που υπήρξαν τέτοια δεδομένα άρχισε να αυξάνει ο αριθμός των αυτοκαταγγελιών.
  Στη Γερμανία υπάρχει μια σχέση 1 προς 6 και αναφέρομαι στον αριθμό των ατόμων που μπορεί να αναφέρονται σε κάποια λίστα, να βρίσκονται σε μια λίστα, υπάρχει όμως πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα ως προς τις αυτοκαταγγελίες.
  Τώρα βεβαίως πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν χρόνια δικαστικών διαδικασιών μέχρι να λυθεί και μια υπόθεση. Οπότε πέρα από μια λίστα και το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μια λίστα, χρειάζονται και οι διαδικασίες οι δικαστικές οι οποίες θα οδηγήσουν και σε ολοκλήρωση των υποθέσεων που θα προκύψουν.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν θα ήθελα να χαθεί χρόνος από την ευκαιρία που έχουν οι δημοσιογράφοι Ελλάδας και Γερμανίας να ρωτήσουν τον κ. Borjans. Για ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη τα υπόλοιπα θέματα, θα τα πούμε εμείς και τις επόμενες μέρες γιατί θα έχουμε αναλυτική συνέντευξη Τύπου, θα τα πούμε και Δευτέρα – Τρίτη που θα έχουμε την εγκατάσταση του νέου ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ του κ. Χρήστου που είναι σήμερα μαζί μας, οπότε ας αξιοποιηθεί ο χρόνος για τον κ. Borjans. Για τα δικά μας θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλω κι εγώ απάντησης σε ένα μέρος της ερώτησής σας. Δεν ξέρω αν θα δοθούν 50 ή 100 συνεργάτες στους οικονομικούς Εισαγγελείς, ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός μου έχει πει ότι ό,τι χρειαστούν, πρέπει να τους παρασχεθεί. Επίσης εδώ θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχει παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, παρ όλα αυτά αυτή η εξαίρετη ομάδα των Εισαγγελέων όπως είπα και πριν, μόνη της κατάφερε να ταυτοποιήσει.
  Άρα δεν είναι θέμα αριθμού, είναι θέμα θέλησης και μεράκι. Και εγώ να ξέρετε, πιστεύω στο μεράκι. Ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου, το έχω απολαύσει γιατί το έχω κάνει με μεράκι και έτσι είναι και οι περισσότεροι Εισαγγελείς στη χώρα μας.
κα ΚΑΝΔΥΛΗ: Έχω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι και προς τον κ. Borjans και προς τους Έλληνες Υπουργούς. Υπάρχουν άλλες λίστες που να έχουν ενδιαφέρον για τη χώρα μας; Και αν υπάρχουν, αν θα ζητηθούν.
  Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, η δεύτερη ερώτηση που απευθύνεται στους Έλληνες Υπουργούς, είναι αν εμείς θα στραφούμε κατά Τραπεζών. Κάποιες Τράπεζες ξέρουμε ότι υπέθαλψαν και φοροφυγάδες, δέχτηκαν και μαύρο χρήμα, αν εμείς θα κάνουμε κάτι κατά αυτών των Τραπεζών.
W. BORJANS: Η διαδικασία σε εμάς είναι η εξής: στον Υπουργό δεν προσφέρουν αυτά τα δεδομένα, αλλά στη Δίωξη Φορολογικών Οικονομικών Εγκλημάτων.  Όταν υπάρχουν πληροφορίες σχετικές τότε ξεκινούν οι διαδικασίες ελέγχου και τα λοιπά.
  Όμως πολλές φορές υπάρχει η πρόθεση να δοθούν αυτές οι πληροφορίες και συνήθως θέλουν βεβαίως να πληρωθούν και γι αυτές τις πληροφορίες. Γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και αν αυτά τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί επαρκώς και θεωρούνται ότι έχουν ενδιαφέρον, μόνο τότε ενημερώνεται ο Υπουργός και υπάρχει η δυνατότητα πραγματικά να ριχθεί φως στις υποθέσεις αυτές και τότε παρακαλείται ο Υπουργός να δώσει την άδεια για να προβεί στην εξαγορά αυτών των δεδομένων.
  Εγώ στη δίωξη του φορολογικού εγκλήματος παρείχα κάθε βοήθεια και υποστήριξη και θεώρησα ότι για όλους εκείνους που δεν ήθελαν να προβούν σε αυτοκαταγγελίες είδαμε ότι τα Δικαστήρια μας στη Γερμανία τελικά αποφάνθηκαν με θετικό τρόπο, οπότε λύθηκε και το θέμα αυτό.
  Στο ερώτημα αν υπάρχουν λίστες ή άλλα δεδομένα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και στη συνέχεια θα βρεθούν στο γραφείο μου, προς το παρόν τώρα δεν έχω τέτοιες πληροφορίες. Το βέβαιο είναι ότι τα Σώματα Δίωξης Φορολογικών Δεδομένων συνεχίζουν το έργο τους και υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις οι οποίες πάντα προκύπτουν.
  Τώρα όσον αφορά το θέμα των τραπεζικών Ιδρυμάτων. Πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει τα τελευταία χρόνια, είναι όταν έχουμε πάνω από 120.000 άτομα τα οποία έκαναν αυτοκαταγγελίες και 20.000 εκ των οποίων βρίσκονται στο δικό μου κρατίδιο, τότε μπορούμε να πούμε ότι προκύπτει μια συστηματοποίηση αυτών των φορολογικών διαδικασιών. Μπορεί κανείς να δει σε ποια Τράπεζα κατέληξαν αυτά τα χρήματα, τι είδους υπηρεσίες δόθηκαν εκ μέρους αυτών των Τραπεζών και υπάρχει η δυνατότητα κανείς να στραφεί εναντίον τραπεζοϋπαλλήλων, Τραπεζών και τα λοιπά και να κινηθεί η ποινική δίωξη.
  Στη Γερμανία έχουμε κάποια προβλήματα διότι δεν έχουμε το θέμα της επιβολής ποινών για επιχειρήσεις με τον τρόπο που πολλές φορές τον έχουν άλλες χώρες. Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν ως πρόστιμα λόγω των αυτοκαταγγελιών και όχι λόγω της επεξεργασίας των CD και βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις.
  Βλέπουμε ότι και οι Τράπεζες έχουν αλλάξει λίγο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και δεν θεωρούμε ότι είναι ηθικοί οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν στην αλλαγή. Απλώς βλέπουμε ότι είναι οικονομικό το ζήτημα και εφόσον τώρα υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες και τέτοιου είδους υποθέσεων, θα πρέπει να αλλάξει λίγο το όλο πλαίσιο.
  Βλέπουμε ότι και πολλές μεγάλες και ελβετικές Τράπεζες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συνεργάζονται και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα και τα χρήματα πραγματικά κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και σίγουρα είναι σημαντικό να κλείσουμε όλα τα παραθυράκια και όλες τις κρυφές πορτούλες που μπορεί να υπάρχουν εν προκειμένω.
Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχουν άλλες λίστες, δυο πράγματα. Το ένα, υπάρχει ένα απόθεμα από πληροφορίες στην Ελληνική Φορολογική Διοίκηση εδώ και πολλά χρόνια για το οποίο δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι ως προς το πώς αξιοποιήθηκε και από άποψη φορολογικής δικαιοσύνης και από άποψη δημοσίων εσόδων και από άποψη εμπλοκής πολιτικών ανθρώπων ή ανθρώπων που είχαν σχέση με το σύστημα εξουσίας.
  Αυτά όμως επιταχύνθηκαν και θα επιταχυνθούν πολύ περισσότερο μέσα στο 2016 και θα υπάρχουν πρωτοβουλίες γι αυτά τα ζητήματα, στις λίστες που έχουμε μέχρι τώρα που είναι πάρα πολλές. Όπως ειπώθηκε προηγουμένως περίπου 1.300.000 ΑΦΜ αυτή τη στιγμή ελέγχονται με βάση διάφορές βάσεις δεδομένων και θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
  Στο δεύτερο τμήμα. Υπάρχει μια διαρκής διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών. Η λίστα Borjans ήρθε στην Ελλάδα μέσω αυτής της σύμβασης που έχει η Ελλάδα με άλλες χώρες, ήρθε μέσω της Φορολογικής Υπηρεσίας της Γερμανίας στη Φορολογική Υπηρεσία της Ελλάδας στη Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων όπου έχει το αντίστοιχο Πρωτόκολλο συνεργασίας και από εκεί διαβιβάστηκε στους οικονομικούς Εισαγγελείς. Άρα έχουμε μια συνεχή ροή πληροφοριών από το εξωτερικό στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο εξωτερικό, με βάση διεθνείς ή διμερείς συμβάσεις και αυτά τα πράγματα συνεχώς θα εμπλουτίζονται.
  Και βεβαίως θα καλωσορίσουμε και οποιαδήποτε άλλη λίστα έχει έρθει και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τις δυνάμεις που έχουμε  και με τη συνεργασία της Ελληνικής Δικαιοσύνης για να ανταπεξέλθουμε. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκατοντάδες, μπορεί και πάνω από χίλιους εφοριακοί εκτελούν εισαγγελικές παραγγελίες που για τις οποίες η εντολή έχει δοθεί από την Ελληνική δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή οργανώνουμε τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι οποίοι θα αποτελέσουν ξεχωριστή υποδιεύθυνση του ΚΕΦΟΜΕΠ στο ίδιο κτήριο που στεγάζεται το ΣΔΟΕ και θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τη στήριξη των Εισαγγελέων γι αυτό το έργο και το συγκεκριμένο και μια σειρά από άλλες εισαγγελικές παραγγελίες.
  Άρα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό με τα εργαλεία που έχουμε και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σε επόμενο στάδιο και θα το συζητήσουμε και με τους θεσμούς και με τους άλλους φορείς, είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό της Ελλάδας (φορολογικό, τελωνειακό, εισαγγελικό) να έχει τα ίδια ελεγκτικά εργαλεία που έχουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι.
  Διότι αν συγκρίνετε τον όγκο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που έχουμε στην Ελλάδα, με αυτό που έχουμε στο εξωτερικό, θα δείτε ότι έχουμε ένα μεγαλύτερο όγκο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με λιγότερα ελεγκτικά εργαλεία. Αυτό το πράγμα θα το ανατρέψουμε.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θυμάμαι καλά εμένα με ρωτήσατε εάν πρόκειται να στραφούμε κατά των Τραπεζών;
κα ΚΑΝΔΥΛΗ: Ναι.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και στην ομιλία μου και κατά το παρελθόν. Κανένας στο απυρόβλητο. Να είστε βέβαιη ότι αν από τις έρευνες της ανεξάρτητης επαναλαμβάνω Ελληνικής Δικαιοσύνης προκύψουν ευθύνες για ξένες ή ελληνικές Τράπεζες οι οποίες διευκόλυναν ή ήταν συνεργοί σε φοροδιαφυγή και  ξέπλυμα, βεβαίως θα στραφούμε και ποινικά και αστικά.
κα ΚΑΝΔΥΛΗ: Μέχρι τώρα δηλαδή δεν μας έχει προκύψει κανένα στοιχείο για Τράπεζες;
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε στο ρεπορτάζ που κάνετε το δικαστικό, τους Εισαγγελείς. Αν σας απαντήσουν βέβαια, εγώ δεν θα σας απαντούσα όταν ήμουν Εισαγγελέας, το ξέρετε αυτό. Οι έρευνες είναι μυστικές.
Σ. ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ («ΣΤΑΡ» - «capital.gr»): Είχα καλυφθεί για το οικονομικό αντικείμενο αλλά μου προέκυψε από μια απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έχουν πλήρη συνεργασία με τις ξένες Αρχές και φροντίζουμε να επιλύονται όλα τα θέματα. Και επειδή η ερώτηση ήταν για τα θέματα της SIEMENS και των άλλων εταιρειών οι οποίες έχουν εμπλακεί σε διάφορες έρευνες, με αυτή την απάντησή σας εννοείτε ότι μπορεί να περιμένουμε κάποια θετική εξέλιξη σε σχέση με έκδοση προσώπων στην Ελλάδα  που εμπλέκονται και βρίσκονται στο εξωτερικό;
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ απάντησα για θέματα δικαστικής συνδρομής. Μέχρι τώρα δεν μου έχουν αναφερθεί εκτός ελαχίστων περιπτώσεων προβλήματα στην ικανοποίηση αιτημάτων  των ελληνικών δικαστικών Αρχών. Για το θέμα της έκδοσης γιατί προφανώς αναφέρεστε στον κ. Χριστοφοράκο, γιατί εμένα δεν μου αρέσει να λέμε υποκριτικές κουβέντες, ο κ. Χριστοφοράκος έχει κριθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη ότι δεν μπορεί να δικαστεί εδώ και γι αυτό δεν τον έδωσε, αν θυμάμαι καλά.
  Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις γερμανικές δικαστικές Αρχές. Εμείς βέβαια τον ζητήσαμε και νομίζω υπάρχουν και εντάλματα σε βάρος του. Αλλά τα γερμανικά Δικαστήρια έχουν πει ότι δεν μπορεί να έρθει, γι αυτό και δεν τον έδωσαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πρόσφατα ψηφίστηκε μια διάταξη για το θέμα των μη νόμιμων λιστών, όπως αποκτήθηκαν. 42.000 περίπου Έλληνες δικηγόροι και ελληνικές επιστημονικές Ενώσεις ποινικολόγων χαρακτηρίζουν τη διάταξη αυτή αντισυνταγματική. Πριν από λίγο στην ομιλία σας είπατε ότι υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες είναι υποκριτικές και δόλιες. Τι ακριβώς εννοείτε; Ευχαριστώ.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υποκριτικές και δόλιες. Εκτός από τις αντιδράσεις των 42.000 που δεν ξέρω αν είναι 42.000 και δεν είναι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου και έχω πικρά εμπειρία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Ολομέλεια δικηγόρων.
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν και 42.000 η Ολομέλεια αποτελείται από Προέδρους και έχουμε πικρά εμπειρία από τα Προεδρεία. Μερικές φορές υφαρπάζουν τις υπογραφές των άλλων. Κατά τα λοιπά και επί της ουσίας και λέω υποκριτικά μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω, μολονότι η ώρα είναι περασμένη, είναι τέτοιες οι εγγυήσεις που δεν υπάρχει θέμα. Κάποιος που δεν θέλει να διαβάσει τη διάταξη προβάλλει αντιρρήσεις. Είναι υπό την κρίση του Δικαστηρίου με τρεις προϋποθέσεις πάρα πολύ σοβαρές και επ’ αυτού δεν είναι μόνο οι 42.000 δικηγόροι με τους αντιπροσώπους τους, υπάρχει και η γνώμη της Ένωσης Δικαστών, υπάρχει η γνώμη του κ. Σταθόπουλου κι άλλων διακεκριμένων νομικών.
  Επιπλέον δεν μπορούμε να είμαστε όαση στην έρημο. Όλη η Ευρώπη εφαρμόζει αυτά τα πράγματα, το ανώτατο ακυρωτικό συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει αποφανθεί γι αυτό το πράγμα, η νομολογία του Αρείου Πάγου είναι πάγια ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται. Μέχρι το 2007 επιτρεπόταν και αν σκαλίσουμε λίγο τη μνήμη μας θα δούμε γιατί έπαυσε γι αυτό το διάστημα να  υπάρχει, για ποιο λόγο, επομένως επαναλαμβάνω:
  Το θεωρώ υποκριτικό. Δεν παραβιάζεται κανένα –όχι εγώ, η Βουλή ψήφισε άλλωστε τη διάταξη- δικαίωμα, απεναντίας είναι πολύ περισσότερες οι εγγυήσεις. Για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, ψηφίστηκε η διάταξη. Ξέρετε, μου κάνει εντύπωση που επαναφέρεται αυτό το πράγμα και μάλιστα χρειάζεται κάποιος χρόνος φαίνεται για να γίνουν κάποιες ζυμώσεις για να επαναλαμβάνεται κάποια αντίδραση.
  Μάλιστα -θα το πω κι αυτό, γιατί εγώ ποτέ δεν κρατήθηκα- την ημέρα που κλήθηκαν οι πρώτοι υπαίτιοι και την επομένη ενός μεγάλου προστίμου και την παραμονή του ερχομού του κ. Borjans αναζωπυρώνεται πάλι το θέμα. Τυχαίο! Πιστεύω και στην τύχη εγώ, ξέρετε. Μάλλον κάνω πως πιστεύω, δεν πιστεύω. Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ.