Επιστροφή

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χ. Αθανασίου σχετικά με τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών Λέσβου

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (8.1.2018)

Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Η΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Για τα Πρακτικά εύχομαι σε όλους υγεία, φώτιση και καλή χρονιά.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Τις δύο πρώτες επίκαιρες ερωτήσεις θα απαντήσει η Υπουργός κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου. 
Ξεκινάμε με τη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου με αριθμό 709/2-1-2018 του Βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπου Αθανασίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών Λέσβου».
Τον λόγο έχει ο κ. Αθανασίου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς να ευχηθώ να έχουμε μία καλή χρονιά για τη χώρα μας κυρίως και, βεβαίως, για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Κυρία Υπουργέ, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 οι κάτοικοι της Λέσβου ακόμη περιμένουμε να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών και συγκεκριμένα των κατοίκων του χωριού Βρίσα, το οποίο ολοκληρωτικά ισοπεδώθηκε.
Είχαν εκδοθεί δύο ΠΟΛ το 2017, η ΠΟΛ1091 και η ΠΟΛ1092, μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση ανάγκης μέχρι 12.12.2017, με τις οποίες παρατάθηκαν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μέχρι 29.9.2017 και οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών των φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων κ.λπ. μέχρι 12.12.2017. 
Ύστερα από την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, 8460/4.12, για την παράταση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Μαρτίου 2018 όφειλε το Υπουργείο σας να έχει ήδη εκδώσει τις νέες ΠΟΛ για τις νέες παρατάσεις. 

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι βάρος υπάρχει για τον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε μια αβεβαιότητα εν όψει και του χειμώνα. Βέβαια, το έκτακτο βοήθημα για την άμεση αρωγή του ποσού των 586,90 ευρώ μέχρι σήμερα που υπέβαλα την ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, δεν είχε καταβληθεί σε όλο τον κόσμο, όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε αρχίζει να καταβάλλεται. Η καθυστέρηση, βέβαια, δεν οφείλεται στο Δήμο Λέσβου, που είχε ήδη πάρει τις 300.000 ευρώ, αλλά οφειλόταν κυρίως στους δικαιούχους, που δεν είχαν υποβάλει έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους. 
Όμως, σήμερα έχουμε τεράστια προβλήματα που αφορούν το επίδομα ενοικίου ή της συγκατοίκησης που δεν καταβάλλεται με το αιτιολογικό ότι δήθεν έχουν μια εξοχική κατοικία. Θα περιμένω να μιλήσουμε πιο αναλυτικά στη δευτερολογία μετά τις απαντήσεις της κυρίας Υπουργού.
Θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς για τη δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί εν όψει του χειμώνα. Παράλληλα, δεν έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα για την απαραίτητη οικοσκευή που έχει καταστραφεί. Βεβαίως, τα κτήρια δεν έχουν κατεδαφιστεί, ο χώρος δεν έχει καθαριστεί και δεν γίνεται καμία συζήτηση για την ανοικοδόμηση και δεν ξέρουμε πού βρίσκεται η όλη κατάσταση. 
Τέλος, δεν έχει χορηγηθεί και το επίδομα για την αποκατάσταση της οικοσκευής και βεβαίως, τα ζητήματα, τα οποία έχουν ανακύψει με τους επαγγελματίες της περιοχής. Αναμένουμε την απάντηση της κυρίας Υπουργού. 
Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθουμε στη δευτερολογία πιο εμπεριστατωμένα. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αθανασίου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου καλή χρονιά σε όλους. Το 2018 θα είναι, πραγματικά, μια καλή χρονιά, μια ξεχωριστή χρονιά, γιατί θα βγούμε από την επιτροπεία, θα τελειώσουν τα μνημόνια. 
Ας δούμε τώρα την επίκαιρη ερώτηση για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου. Ακούγοντάς σας, πραγματικά, αναρωτιέμαι πώς μπορείτε να υποστηρίζετε ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις μας δεν έχουν υλοποιηθεί. Όχι μία, όχι δύο, αλλά πάνω από δέκα κανονιστικές πράξεις και δύο νόμοι έχουν ήδη εκδοθεί με σκοπό την ανακούφιση των σεισμοπαθών της νήσου Λέσβου. 
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση της 12ης Ιουνίου 2017 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ 1092, όπως το αναφέρατε και εσείς, την οποία υπέγραψα στις 26 Ιουνίου 2017, με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2017 όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων, φυσικών και νομικών προσώπων, σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου. 
Δεύτερον, παρατάθηκαν μέχρι 12 Δεκεμβρίου του 2017 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών όλων των ανωτέρω προσώπων και ανεστάλη μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου του 2017 η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ανωτέρω. 
Ομοίως, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε στις 26 Ιουνίου 2017 την απόφαση 1091, όπως είπατε και πριν, με την οποία παρατάθηκαν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής ήταν ή στις 30 Ιουνίου 2017 ή 31 στις Ιουλίου ή 31 στις Αυγούστου, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις. 
Εν συνεχεία, με το άρθρο 13 του ν. 4484/2017, ο οποίος δημοσιεύτηκε την 1η Αυγούστου, προβλέφθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 για τα κτίσματα, μετά του αναλογούντος σ’ αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 υπογράψαμε την ΠΟΛ 1206, απόφαση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που η καταβολή τους είχε ανασταλεί με την προηγούμενη απόφαση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να καταβληθούν οι ανωτέρω οφειλές σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, χωρίς η βασική οφειλή να επιβαρύνεται με επιπλέον προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής κατά τη διάρκειά της, με ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Ιανουαρίου 2018.
Καταθέτω στα Πρακτικά όλα τα προαναφερόμενα.
Παράλληλα, υπογράφηκε ήδη από τις 18 Ιουλίου 2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετήθηκε η σεισμόπληκτη περιοχή, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια των περιοχών της Λέσβου. Με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν οι σχετικές προθεσμίες και τα δικαιολογητικά, η αντίστοιχη διαδικασία, καθώς και η παροχή της δικαστικής συνδρομής που συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και χορηγείται από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και σε 20% άτοκο δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα για την επισκευή και την ανακατασκευή των κτιρίων και των κτιριακών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές. 
Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που υπογράφτηκε στις 8 Αυγούστου, καθορίστηκαν όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες για την παροχή της ανωτέρω στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων των πληγέντων από τον σεισμό. 
Καταθέτω και τις σχετικές αποφάσεις. 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Για την οικοσκευή ο Δήμος έχει πάρει τη χρηματοδότηση; 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: (Υφυπουργός Οικονομικών): Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι μετά από τις σχετικές επικοινωνίες με τα λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία θα σας απαντήσουμε και στα υπόλοιπα ερωτήματα, τα οποία δεν αφορούν αρμοδιότητα του Υπουργείου μας. 

Όσον αφορά τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου-συγκατοίκησης που είπαμε πριν, στις 30 Αυγούστου υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση της επιδότησης, οι σχετικές προθεσμίες, καθώς και οι όροι επιδότησης, σύμφωνα με τους οποίους η επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης ορίζεται σε 300 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα, σε 350 ευρώ για οικογένειες μέχρι τριών ατόμων, σε 400 ευρώ για οικογένειες τεσσάρων ατόμων και σε 500 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα άτομα. Ειδική πρόβλεψη έχει ληφθεί για οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία άνω του 67%. 
Καταθέτω, επίσης, τη σχετική απόφαση. 
Επίσης, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Κεντρικής Ελλάδος, όσον αφορά τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» κτίρια της Λέσβου, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί τριακόσια επτά πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 100% των σχετικών αιτημάτων των πολιτών και έχουν αποσταλεί ήδη στους ιδιοκτήτες εκατόν δώδεκα εξ αυτών. Τα υπόλοιπα εκατόν ενενήντα πέντε έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, θα αποσταλούν και αυτά στους ιδιοκτήτες. 
Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που υπογράφτηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2017, καθορίστηκαν οι όροι και ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες των κτιρίων, τα οποία έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα και έχουν εκδοθεί τα σχετικά πρωτόκολλα αυτοψίας επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017 υποβλήθηκαν στην ανωτέρω Διεύθυνση Αποκατάστασης σαράντα σχετικά αιτήματα για τη χορήγηση επιδόματος κατεδάφισης, από τα οποία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου διεκπεραιώθηκαν τα είκοσι επτά, ποσοστό περίπου 70%. Τα υπόλοιπα αιτήματα είναι σε διαδικασία συμπλήρωσης δικαιολογητικών και ελέγχου.  
Σας καταθέτω και τα σχετικά έγγραφα.
Θα ήθελα εδώ να μάθω και εγώ πόσες αντίστοιχες αποφάσεις ή νόμοι και πόσο γρήγορα είχαν εκδοθεί για ανάλογες περιπτώσεις στη δική σας κυβέρνηση. 
Και αφού ακούσω τη δευτερομιλία σας θα πω και τα υπόλοιπα, μια κι έχω υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ κυρία Υπουργέ. 
Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έχει τον λόγο για να δευτερολογήσει. 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρία Υπουργέ, εγώ δεν αμφιβάλλω για τις καλές προθέσεις, γιατί πράγματι τότε που ήρθαν οι αρμόδιοι Υπουργοί –μάλιστα ήρθε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης- συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Όμως, τα γεγονότα δεν δικαιώνουν αυτή την αισιοδοξία που μας δημιουργήθηκε τότε.
Να αρχίσω πρώτα-πρώτα από τον ΕΝΦΙΑ. Από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017 οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλουν στις ΔΟΥ επίσης για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2017 και 2018 όσων κτιρίων, μετά του αναλογούντος, βέβαια, οικοπέδου, έχουν πληγεί από τον σεισμό. Σημειωτέον, ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν και άλλα ακίνητα, εκτός των πληγέντων κτιρίων, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τον αναλογούντα σε αυτά ΕΝΦΙΑ. Όμως, το σύστημα TAXIS για τα πληγέντα κτίσματα θα συνεχίζει να αναφέρει το χρέος του μη πληρωθέντος ΕΝΦΙΑ, μαζί με το πρόστιμο καθυστέρησης της πληρωμής. Όλα αυτά θα διαγραφούν μετά την επεξεργασία από τη ΔΟΥ της αίτησης που θα υποβληθεί εκεί. 
Ένα ακόμα πρόβλημα, που παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση διευθέτηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι και το ότι μετά την έκδοση της πολυπόθητης ΠΟΛ για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2017 και 2018, το σύστημα TAXIS δεν έχει προσαρμοστεί, ώστε να δεχθεί την απαλλαγή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δείτε. 
Ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο συντονιστής για τις επιπτώσεις του σεισμού στη Μυτιλήνη ήταν μέχρι τέλος του 2017 να υποβάλλονται αιτήσεις και τα δικαιολογητικά να επανακαθορίζονται και να επανακαθορίζεται ο φόρος που έχει καταβληθεί για τα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές, πράγμα που δεν έγινε, καθώς το σύστημα TAXIS είναι κλειστό και δεν δέχεται ενέργειες των υπαλλήλων της ΔΟΥ -αυτό μπορείτε και να το διαπιστώσετε, είναι δεδομένο σημερινό- για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 
Υπάρχει διάθεση συνεργασίας των υπαλλήλων, όπως με διαβεβαίωσαν από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, οι οποίοι ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να εξυπηρετήσουν, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εφόσον το σύστημα είναι κλειστό και δεν δέχεται την απαλλαγή. 
Το Υπουργείο είχε αρκετό χρόνο, για να μπορέσει να προβεί σε αυτή τη διόρθωση. 
Τώρα όσον αφορά το επίδομα ενοικίου, η επιδότηση για μεν τους ιδιοκτήτες που διέμεναν στις κατοικίες που υπέστησαν βλάβες, χορηγείται μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και με ανώτατο χρονικό όριο, όπως ορίζει η απόφαση, τα δύο χρόνια. Για δε τους ενοικιαστές των κατοικιών που υπέστησαν βλάβες για έξι μήνες. Όσοι διέθεταν δεύτερη στέγη, όπως υπάρχει εξοχική κατοικία στα Βατερά, πήγαν και έμειναν εκεί και φαίνεται λογικό εφόσον κάποιος διέθετε δεύτερη κατοικία. 
Όμως, ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι εδώ πρόκειται για θερινές κατοικίες που δεν έχουν τις υποδομές της θερμομόνωσης, δεν υπάρχει κλιματισμός και αυτό βεβαίως είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόσθετες δαπάνες, γιατί είναι όλοι υποχρεωμένοι να προβούν σε αγορές θερμαντικών συσκευών κ.λπ., για να μπορέσουν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Έχει γίνει ένα διάβημα από τους αρμόδιους προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, αλλά η πληροφορία που έχω τουλάχιστον εγώ είναι ότι δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Τώρα, αν υπάρχει κάποια απάντηση από τον κ. Σπίρτζη, καλοδεχούμενη είναι και μακάρι, για να μπορέσει να λυθεί αυτό το ζήτημα.
Το τρίτο θέμα είναι οι κατεδαφίσεις. Τα λεγόμενα «κόκκινα» κτήρια είναι διακόσια πενήντα και τα κτήρια που έχουν κατεδαφιστεί το τελευταίο εξάμηνο είναι μόνον τέσσερα. Καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.
 Ένα θέμα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ότι η επιδότηση του ενοικίου για τους ιδιοκτήτες που διέμεναν στις κατοικίες και υπέστησαν βλάβες, χορηγείται μέχρι την ανακατασκευή της κατοικίας τους, με ανώτατο χρονικό διάστημα δύο χρόνια. Αυτό βεβαίως το λέει και η απόφαση που έχετε εκδώσει στις 25-7-2017, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση, την οποία σας αναφέρω. 
Για την οικοσκευή τα είπαμε και προηγουμένως. Χρειάζεται ένα έκτακτο βοήθημα. Πρέπει να πω ότι ο Δήμος Λέσβου έλαβε επιχορήγηση 300.000 ευρώ, που μάλλον προοριζόταν για την οικοσκευή. Η επιχορήγηση αυτή, όμως, χρησιμοποιήθηκε για το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ και όχι για την οικοσκευή. Τι θα γίνει με την οικοσκευή; Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. 
Τέλος, όσον αφορά τους επαγγελματίες, που είχαν διαβεβαιώσεις και από τους συναρμόδιους Υπουργούς όταν είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους συμπολίτες μας, που διατηρούσαν επαγγελματική στέγη, κυρίως, στη Βρίσα –και στα άλλα χωριά- η οποία ισοπεδώθηκε. Υπέστησαν τεράστιες ζημιές και έμειναν χωρίς αντικείμενο εργασίας. 
Έχει σταλεί έγγραφο από την Περιφέρεια Αιγαίου, το υπ’ αριθμ. 30-11-2017, προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υποδομών με θέμα «τα μέτρα ενίσχυσης των επαγγελματιών». Το έγγραφο αφορά συγκεκριμένα εξήντα πέντε περιπτώσεις, τη Βρίσα, το Πλωμάρι, τον Πολιχνίτο, την Πλαγιά και άλλα χωριά της Μυτιλήνης. Βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική για τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης εάν ληφθεί υπόψη ως επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο και η συνεχιζόμενη παράνομη μετανάστευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τον τουρισμό του τόπου. 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αθανασίου. 
Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο. 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
Καταρχάς, όσον αφορά το σύστημα TAXIS και ότι δεν μπορούν να μπουν από τη ΔΟΥ και να κάνουν τις διαδικασίες, πρέπει να πούμε προς τους πολίτες ή τους επαγγελματίες για τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και τη διαγραφή των οφειλών που έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ, ότι με τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησής τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, το ίδιο γίνεται σε όλες τις πληγείσες περιοχές και τα άλλα νησιά που είχε γίνει καταστροφή.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν ανοίγει το σύστημα, κυρία Υπουργέ. Κοιτάξτε το. Μπορεί να διορθωθεί.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα μιλήσω με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Εκείνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι από τη στιγμή που κάνουν την αίτηση τους εμπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους πολίτες. 
Σε συνέχεια της πρωτολογίας μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο της ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις,  εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές προβλέπονται οι ακόλουθες διευκολύνσεις, σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 
Η πρώτη είναι η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου και της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. 
Δεύτερον, είναι η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μηνός κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων. Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε δώδεκα έως είκοσι τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης την 1η του επόμενου μήνα εκείνου από τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. 
Για την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, σε πληγέντες από τον σεισμό στις 12 Ιουνίου 2017 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον ΕΦΚΑ. 
Επιπλέον, με το άρθρο 30 του ν. 4488/2017 ορίστηκε ότι οι κάτοικοι του οικισμού Βρίσα της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου του Νομού Λέσβου ως σεισμόπληκτοι απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 1η Ιουνίου 2017 μέχρι 31 Μαΐου 2019. Η ανωτέρω απαλλαγή αφορά τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, όπως προκύπτουν από την τελευταία απογραφή. 
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση καθορίστηκαν σε σχετική κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας. 
Καταθέτω και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. 
Συνεχίζοντας, το Υπουργείο Εσωτερικών μας ενημέρωσε ότι, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εργασίας, ο Δήμος Λέσβου επιχορηγήθηκε με το ποσό των 300.000 ευρώ για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας με σκοπό την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών. Αυτό αντιστοιχεί σε οικονομική ενίσχυση ύψους 586,54 ευρώ για κάθε οικογένεια. 
Επιπλέον, η Διεύθυνση Καταπολέμησης Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας προώθησε αίτημα στις οικονομικές υπηρεσίες του ανωτέρω Υπουργείου για έγκριση ποσού 331.971 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών των πληγέντων. Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Λέσβου επιχορηγήθηκε με ποσό 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σεισμικής δόνησης. Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα.
Να σας θυμίσω ότι πάρα τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε σε κάθε επίπεδο, με τον ν. 4509/2017 προχωρήσαμε στη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό μεταξύ των οποίων και η Λέσβος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.
Σχετικά με την αναφορά σας στην παράταση μέχρι 12/3/2018, πριν προβείτε στη συγκεκριμένη δήλωση και το αίτημα που κάνετε, θα ήθελα να σας πω ότι το Υπουργείο μας όφειλε να έχει ήδη εκδώσει τις νέες ΠΟΛ με τις παρατάσεις, μετά την παράταση της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας.
Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τον ν. 2275/1994 στο πέμπτο άρθρο, στο οποίο αναφέρεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλεται στις πληγείσες περιοχές η είσπραξη των ληξιπρόθεσμών χρεών προς το δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών. Δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικά στο Υπουργείο Οικονομικών να δώσει κάποια άλλη παράταση.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτό δεν σημαίνει ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω παράταση. 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όπως καταλαβαίνετε λόγω και της νομικής σας παιδείας, το Υπουργείο μας και όλα τα αρμόδια Υπουργεία εξάντλησαν όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος και στήριξαν με όλους τους νόμιμους τρόπους τους πληγέντες της Λέσβου. 
Να θυμίσω, επιπλέον, ότι κατά τις παλαιότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν το νησί, όπως οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2016, είχαν δοθεί αντίστοιχες φορολογικές ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις από το Υπουργείο μας για τους πληγέντες της Λέσβου. 
Καταθέτω στα Πρακτικά και τις υπουργικές αποφάσεις. 
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ.