Επιστροφή

Απάντηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Στ. Αραχωβίτη σχετικά με την ανάγκη στήριξης των περιοχών της Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

 

Αθήνα, σήμερα στις 24 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Η΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 1247/18-7-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα «Άμεση ανάγκη στήριξης των περιοχών της Μάνης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές». Θα απαντήσει η Υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 Κυρία Υφυπουργέ, πρόσφατα είχαμε δύο καταστροφικά γεγονότα στη χώρα μας. Είχαμε τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κω και θα θέλαμε να εκφράσουμε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί βέβαια η καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, η οποία έκαψε μεγάλες αγροτοδασικές εκτάσεις, αλλά πέρασε και μέσα από οικισμούς, οικοπεδικές εκτάσεις και κάποιες οικίες στις τοπικές κοινότητες του Κότρωνα, της Κοκκάλας, του Σκουταρίου, του Νυμφίου, των Λουκάδικων, του Φλομοχωρίου, του Παρασυρού, του Πυρρίχου, της Χειμάρρας και άλλων.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή στην περιοχή είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει και ένα ισχυρό πλήγμα, από ό,τι φαίνεται, στην τοπική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2556/1997 για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες, ασφαλισμένους, που έχουν την εγκατάσταση της δραστηριότητάς τους στις περιοχές που επλήγησαν, επίσης,  δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.1284/1982 εξουσιοδοτείται ο Υφυπουργός Οικονομικών να παρατείνει με αποφάσεις του τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο και τρίτους που εισπράττονται από τις ΔΟΥ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή που συζητούμε, επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του πέμπτου άρθρου του ν.2275/1994 ο Υπουργός Οικονομικών πάλι με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών πλημμυρών ή άλλων καταστροφών να προβεί σε αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ερωτάσθε σε ποιες από τις ανωτέρω ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές και οι επιχειρήσεις και τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ, τον λόγο έχει η κυρία Υπουργός για τρία λεπτά.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να αναφέρω ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία τους στις περιπτώσεις περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θέλω και εγώ από τη μεριά μου, μια και το αναφέρατε και εσείς, να εκφράσω και τη δική μου συμπαράσταση, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών στον δοκιμαζόμενο αυτή τη στιγμή από τον σεισμό λαό της Κω. Πιστεύουμε όλοι ότι με τη βοήθεια της Κυβέρνησης και την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα.

Σχετικά με την ερώτηση που έχετε κάνει, κύριε Αραχωβίτη, ήδη σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όπως για παράδειγμα στην τοπική ενότητα Κοκκάλας, στην τοπική ενότητα Κρυονερίου, στην δημοτική ενότητα Γυθείου και Σμήνους δόθηκε με την ΠΟΛ 1137/2016, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στις 7-9-2016, παράταση και αναστολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών έως τις 7-3-2017.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων με επιχορήγηση 30% της ζημιάς για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης ολοσχερώς κατεστραμμένων, που επλήγησαν από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, εκτός σεισμών, μέσω της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής του Υπουργείου Εργασίας στους δικαιούχους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από θεομηνία χορηγούνται οικονομικές και λοιπές ενισχύσεις, όπως είναι ενισχύσεις για επισκευές κύριας οικίας ή αντικατάσταση οικοσκευής ή για αναπηρία ή για τραυματισμό από θεομηνία.

Για την παροχή αυτών των ενισχύσεων οι πληγέντες από θεομηνία υποχρεούνται, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία του συμβάντος.

Σύμφωνα, όμως, με την ισχύουσα νομοθεσία στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνουν αμέσως μετά το συμβάν οι επιτροπές που συγκροτούνται με απόφαση του Δημάρχου και προβαίνουν στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και ενημερώνουν τους πολίτες για τα γενικότερα μέτρα αποκατάστασης που ενδεχομένως αφορούν, για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και για τις προβλεπόμενες προθεσμίες υποβολής τους.

Η αρμόδια υπηρεσία, όπως μας ενημέρωσε, δεν έχει λάβει ακόμα σχετικά αιτήματα από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών και Ασθένειας του ως άνω Υπουργείου, στο πλαίσιο της ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές προβλέπονται διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επιπλέον, το Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών μας πληροφόρησε ότι έχει εκδοθεί απόφαση απόδοσης εσόδων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους έτους 2017, σύμφωνα με την οποία κατανεμήθηκαν στον Δήμο Ανατολικής Μάνης για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας 63.800 ευρώ. Επίσης, από το Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες ο ανωτέρω Δήμος χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μας ενημέρωσε σχετικά με την ύπαρξη Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δύναται να συνδράμει τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με σοβαρές επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο φυσικό περιβάλλον ή την οικονομία τους.

Επίσης, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδια για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια μετά από πυρκαγιές, στις περιπτώσεις που η περιοχή που επλήγη έχει ενταχθεί με κοινή υπουργική απόφαση στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου.

Προκειμένου η υπηρεσία να συντάξει την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές, απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από την περιφερειακή ενότητα ή την περιφέρεια, αφού προηγηθούν οι αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αποκατάστασης λαμβάνονται, εφόσον οι καταστροφές που προκαλούνται έχουν χαρακτήρα φυσικής καταστροφής και πλήττουν ευρύτερες περιοχές και όχι μεμονωμένες οικοδομές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Αγαπητή κυρία Υπουργέ, έχουμε ξεπεράσει τον χρόνο. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ολοκληρώνω σε μισό δευτερόλεπτο, κύριε Πρόεδρε.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έγγραφό της στις 5 Ιουλίου 2017 γνωστοποίησε στην υπηρεσία το συμβάν.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να της αποστείλουν συγκεντρωτικό πίνακα των πορισμάτων, των αυτοψιών στα πληγέντα κτήρια, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και η ένταξή τους στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου.

Καταθέτω τα σχετικά απαντητικά έγγραφα των Υπουργείων.

Για να μην καταχραστώ άλλο τον χρόνο, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.

Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έχετε δίκιο, κυρία Υπουργέ. Όντως, η ευαισθησία, η ταχύτητα και η αμεσότητα που επιδείχθηκε –θα έλεγα- στις πλημμύρες -γιατί η περιοχή δυστυχώς, πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, είχαμε τις πλημμύρες πέρσι, όπως αναφέρατε- είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όπως είπατε, υπάρχει αίτημα από τις 5 Ιουλίου από την Περιφέρεια. Όμως, αναφέρατε ότι δεν έχει γίνει αίτημα από τον Δήμο για ένταξη της περιοχής. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος μαζί με τις τοπικές αρχές, μαζί με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να λάβει χώρα η ένταξη στα ευεργετήματα των νόμων που αναφέρατε, να μην γίνει κενό γράμμα, παρά τη βούληση της Κυβέρνησης. Πρέπει να γίνουν δηλαδή και οι ανάλογες τοπικές ενέργειες.

Άλλωστε, ήδη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε από τη δεύτερη ημέρα, μετά τη λήξη της πυρκαγιάς, η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της περιοχής, που χάθηκαν τα βοσκοτόπια τους και οι αποθήκες.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει τις απαραίτητες ενέργειες από τις τοπικές αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτές, εκτός από το αίτημα της Περιφέρειας, θα ολοκληρωθούν άμεσα, προκειμένου να προβείτε στην έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονται.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αραχωβίτη.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πραγματικά, κύριε Αραχωβίτη, το αίτημα του Δήμου θα πρέπει να γίνει, αφού κηρυχθεί πρώτα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρώτα πρέπει να βγει αυτή η απόφαση και μετά να γίνει το αίτημα του Δήμου.

Όμως, θα συνεχίσω με κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πυρκαγιά που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2017 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Προκλήθηκαν ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η ζημιωθείσα έκταση είναι τριάντα χιλιάδες στρέμματα, δασική και καλλιεργήσιμη.

Ειδικότερα, ζημιές είχαμε σε φυτικό κεφάλαιο, κυρίως ελαιόδεντρα, πάγιο κεφάλαιο, αποθήκες και στάβλους και αποθηκευμένα προϊόντα. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν άμεσα επισημάνσεις και υποβάλλονται αρχικές αιτήσεις ζημιάς από τους παραγωγούς.

Οι καταγραφές για τις ανωτέρω ζημιές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα για το πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα και αργότερα για το φυτικό κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, οι ζημιές του πάγιου φυτικού κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, θα ενταχθούν σε Πρόγραμμα Χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας του ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης και αντικατάστασης των ζημιών.

Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Προγράμματος σε ΦΕΚ, ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε ανακοίνωση και θα καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν την αίτηση ζημιάς που προκλήθηκε στην γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση από την ανωτέρω πυρκαγιά, συνοδευόμενη από τα σχετικά δικαιολογητικά που θα αναφέρονται στην ΚΥΑ του Προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις. Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις των Προγραμμάτων ΠΣΕΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται με σκοπό τη διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Για τον λόγο αυτό αφορούν βεβαιωμένες δαπάνες, δηλαδή πρώτα γίνεται η αποκατάσταση των ζημιών από τους παραγωγούς, στη συνέχεια βεβαιώνεται από τους αρμόδιους γεωτεχνικούς η πραγματοποίηση των εργασιών και ακολούθως καταβάλλονται οι αντίστοιχες ενισχύσεις. Γι’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων, γιατί αυτό εξαρτάται και από τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών από τους παραγωγούς, όπως έχει προαναφερθεί.

Επιπρόσθετα, μετά την έγκριση του καινούργιου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χρόνοι έγκρισης των προγραμμάτων συντομεύουν κατά πολύ σε σύγκριση με τα παρελθόντα προγράμματα, με αποτέλεσμα να συντομεύουν και όλες οι διαδικασίες που προαναφέρθηκαν κατά την επέκταση ή καταβολή των ενισχύσεων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι από την ανωτέρω πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές και σε ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες καλύπτονται από τον Κανονισμό Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ. Γι’ αυτές τις ζημιές ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους.

Καταλήγοντας να σημειώσω ότι, όπως αναφέρετε και εσείς στην ερώτησή σας, με τον ν. 2275/1994 εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδίδει σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες και ρυθμίζεται η καταβολή των χρεών αυτών μέχρι είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Με τον ν. 1284/1982 παρατείνονται με αποφάσεις του οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, αναμένουμε το σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο μας για την κήρυξη της πληγείσας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προβούμε στη λήψη των ανωτέρω μέτρων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Υπουργό.