Επιστροφή

"Πρακτικά από την ομιλία της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ για τη συγκρισιμότητα τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών & την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά κ.'α. διατάξεις (29.3.2017)".

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα το μάθω σε λίγο, αγαπητέ Πρόεδρε. Βεβαίως. Απλά έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία με τον κ. Βίτσα και γι’ αυτό μου επιτρέπει λίγο το χιούμορ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου έχει μερικά καλά, θετικά στοιχεία. Έχει και μερικά αρνητικά. Εμένα με απασχολεί πάρα πολύ ο τρόπος της νομοθέτησης μέσω τροπολογιών. Δεν γίνεται να πας στην Καλαμάτα μέσω Θήβας. Πας απευθείας από την Εθνική Οδό Αθηνών-Καλαμάτας. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει να μην ανταγωνιστεί τον εαυτό της και σπάσει το ίδιο της το ρεκόρ, των χιλίων τροπολογιών ανά μία σύνοδο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον Ειδικό Αγορητή από το Ποτάμι.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κυρία Υπουργέ, θέλετε τον λόγο εσείς ή ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για τις τροπολογίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ναι, έχετε τον λόγο.

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τροπολογίες και να δούμε και το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

            2014: Ψηφισθέντα νομοσχέδια, 56. 2015: 37. 2016: 91. Έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

            ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυρώσεις ήταν όλα.

            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Για καλό το λέτε αυτό;

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κατά το έτος 2015 κατατέθηκαν 130 τροπολογίες σε 24 νομοσχέδια επί συνόλου 34. Για το 2014 κατατέθηκαν 267 τροπολογίες σε 48 νομοσχέδια επί συνόλου 56. Για το 2016 κατατέθηκαν 303 τροπολογίες σε 91 νομοσχέδια.

            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυβερνητικές.

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αν δούμε τον μέσο όρο, ο μέσος όρος είναι για το 2015 είναι 3,82, για το 2016 είναι 3,3, ενώ για το 2014 ήταν 4,77.

            ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυβερνητικές ή είναι και βουλευτικές;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτές είναι κυβερνητικές. Δεν βάζετε και τις βουλευτικές.

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι και οι βουλευτικές, είναι όλες οι τροπολογίες μέσα.

            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι όλες. Κάνετε λάθος.

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Η μεγάλη πλειοψηφία αφορά ρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο.

            ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλά!

            ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πραγματικά ψηφίζονται από την πλειοψηφία και δεν ψηφίζονται μόνο από την Κυβέρνηση. Πραγματικά υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία είναι επείγοντα, κάποια είναι εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης κάποια πρέπει να ολοκληρωθούν για την αξιολόγηση. Μ’ αυτήν τη λογική υπάρχουν οι τροπολογίες. Να αναφέρω εδώ ενδεικτικά την καταβολή της δέκατης τρίτης σύνταξης, το ΦΠΑ των νησιών και πάρα πολλές άλλες τροπολογίες που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα.

            Θα ήθελα να καταθέσω και κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, μιας και πήρα τον λόγο, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, θα πω για την τροπολογία 988 με ειδικό αριθμό 146 που είναι μια τροπολογία του δικού μας Υπουργείου για τους ελέγχους που γίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Εφόσον για τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση αποδείξεων για δέκα παραστατικά πώλησης, κλείνεται το κατάστημα για 48 ώρες. Από κει και πέρα, εκτός από τον αριθμό των αποδείξεων, υπάρχει επίσης ένα όριο των 500 ευρώ. Αν μέσα στο ίδιο έτος επαναληφθεί το ίδιο, κλείνεται για 96 ώρες για τρία τουλάχιστον παραστατικά και για δέκα μέρες σε επόμενη διαπίστωση στα επόμενα δύο έτη.

Στο συγκεκριμένο με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του νέου άρθρου, εισάγεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε κατηγορίες υποχρέων που προσδιορίζονται –θα αναφερθώ μετά και στη νομοτεχνική βελτίωση- γίνεται με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών η αναστολή επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου και η υποβολή κατά περίπτωση ειδικής χρηματικής κύρωσης, δηλαδή κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών θα εξαιρεθούν. Αντί για την απόφαση του διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής, έχουμε την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, δεδομένου ότι η εφαρμογή της αναστολής επαγγελματικής εγκατάστασης καθίσταται δυσχερής σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις λόγω της φύσεως της δραστηριότητας. Για παράδειγμα, έχουμε ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιους πωλητές, γηροκομείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, ιατρείο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να το κλείνουμε. Απλά θα υπάρχει χρηματική κύρωση.

            Θα αναφέρω και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 26 του παρόντος σχεδίου νόμου, η φράση «από 18 Σεπτεμβρίου 2016» αντικαθίσταται με τη φράση «από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Αυτό αναφέρθηκε και από κάποιους άλλους συναδέλφους.

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 26 στο τέλος της περίπτωσης η λέξη «και» καθώς και η περίπτωση «ε» διαγράφονται.

Στο έβδομο εδάφιο της παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ν. 3429/2005, όπως αυτή αντικαθίσταται με την παράγραφο 4 του άρθρου 31 του Κεφαλαίου Β του παρόντος σχεδίου νόμου, η φράση «από το Μητρώο της παραγράφου....» αντικαθίσταται από τη φράση «από το Μητρώο του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής».

Επίσης, στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του ν. 3699/2008, όπως αυτό αντικαθίσταται με την παράγραφο 2α της προτεινόμενης τροπολογίας, η φράση «της προηγούμενης παραγράφου» αντικαθίσταται από τη φράση «του προηγούμενου εδαφίου». Αφορά την τροπολογία του κ. Γαβρόγλου, με γενικό αριθμό 983 και ειδικό 145.

Στην τροπολογία με γενικό αριθμό 988 και ειδικό 146 που ανέφερα πριν, στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 13α του ν. 2523/1997, όπως αυτό προστίθεται με την παράγραφο 1 της προτεινόμενης διάταξης της παρούσας τροπολογίας, η φράση «που προσδιορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» διαγράφεται.

Δεύτερον, η παράγραφο 13 του άρθρου 13α του ν. 2523/1997, όπως αυτό προστίθεται με την παράγραφο 1 της προτεινόμενης διάταξης της παρούσας τροπολογίας, αντικαθίσταται ως εξής: «13α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται οι κατηγορίες των υπόχρεων της παραγράφου 8», όπως ανέλυσα και πριν. Και «β. Με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προσδιορίζεται το είδος του φορολογικού ελέγχου στο πλαίσιο του οποίου επιβάλλονται το μέτρο της αναστολής λειτουργίας και η ειδική χρηματική κύρωση, καθώς και ο τρόπος, η διαδικασία, τα όργανα και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».

             ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Υφυπουργό. Παρακαλώ να διανεμηθούν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ναι, κύριε Αμυρά, να ρωτήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες αποδεχθούν την πληρωμή του προστίμου που τους έχει καταλογιστεί με βάση την παράβαση που υπέπεσαν, η περίπτωση αυτή προσμετράται στην ενδεχόμενη μετέπειτα πιθανή υποτροπή τους εντός του ιδίου ή σε επόμενο έτος; Αυτό ήταν το ένα που ήθελα να ρωτήσω.

Δεύτερον, τι συμβαίνει στην περίπτωση των επαγγελμάτων που όπως είπατε η αναστολή λειτουργίας κρίνεται δυσχερής λόγω του εποχικού χαρακτήρα τους; Θέλω να κάνω μια υποσημείωση εδώ: Μια τέτοια επιχείρηση, για παράδειγμα, ενοικίασης τζετ σκι, ούτως ή άλλως εποχιακά δουλεύει μόνο. Θα γλιτώσει το λουκέτο, επειδή είναι μόνο και μόνο εποχιακής φύσης;

Τέλος, βλέπω στην αιτιολογική έκθεση ότι μνημονεύονται επιλεκτικά κάποια επαγγέλματα και δραστηριότητες. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει σαφής αναγραφή αυτών των επαγγελμάτων για να μην γίνονται τέτοιες ασάφειες; Και εάν κατάλαβα καλά, περνάει η «αρμοδιότητα» από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής στον Υπουργό;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για να απαντήσετε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Και να πληρώσει κάποιος δεν θα μπορέσει να μην κλείσει το κατάστημα στις περιπτώσεις που έχουν γίνει όλες οι παραβάσεις που προαναφέραμε. Για τις περιπτώσεις των επαγγελμάτων που δεν έχουμε το κλείσιμο των επιχειρήσεων, θα είναι με υπουργική απόφαση, όπως καλά καταλάβατε με τη νομοτεχνική βελτίωση που φέραμε στην τροπολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα ορίσει η υπουργική απόφαση τα επαγγέλματα;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι, υπουργική απόφαση θα ορίσει τα επαγγέλματα που θα εξαιρούνται.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η διάδοση των νέων συστημάτων παροχής υπηρεσιών πληρωμών είναι πλέον τόσο μεγάλη, ώστε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και με προδιαγραφές διαφάνειας στους όρους και τις χρεώσεις.

Για τον λόγο αυτό, η Οδηγία 2014/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ενσωματώνουμε στο ελληνικό δίκαιο με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θεσπίζει ενιαίους κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται οι καταναλωτές. Διασφαλίζει ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν με ευκολία πάροχο αυτών των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των λιανικών τραπεζικών υπηρεσιών.

Συνοπτικά θα αναφέρω ότι με την Οδηγία που ενσωματώνουμε, επιλέγονται οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αποδώσουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών παροχών πληρωμών και τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές συγκεκριμένα έγγραφα που θα χρησιμοποιούν τυποποιημένη ορολογία. Κατά συνέπεια, ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να συγκρίνει τα έξοδα που επιβάλλονται τόσο στη χώρα του όσο και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην μπερδεύεται και να αξιολογεί καλύτερα τις εμπορικές προσφορές, αλλά και να επιλέγει την υπηρεσία που είναι πιο κατάλληλη για τις ανάγκες του.

Όλοι οι καταναλωτές κάτοικοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοικοι του κράτους-μέλους, στο οποίο βρίσκεται ένα πιστωτικό ίδρυμα και ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, θα έχουν δικαίωμα να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών που θα τους επιτρέπει να διενεργούν τις αναγκαίες πράξεις, όπως πίστωση μισθοδοσίας, σύνταξης, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, καθώς το θέμα καλύφθηκε επαρκώς στη συζήτηση στις Επιτροπές, αλλά και από τους προηγούμενους ομιλητές.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, καθώς και με ορισμένες τροπολογίες που προστέθηκαν και μετά την κατάθεσή του, ρυθμίζονται μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Διευκολύνεται η μεταφορά πιστώσεων μεταξύ φορέων της κεντρικής διοίκησης, για την οποία απαιτείται χρονοβόρος διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Εναρμονίζεται η μισθολογική αντιμετώπιση μόνιμων υπαλλήλων του δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ΟΤΑ που υπηρετούν σε τεχνικούς κλάδους. Αποκαθίσταται, σε ένα βαθμό, η αμοιβή του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ώστε να διατηρηθούν ή να προσελκυστούν ικανά στελέχη σε έναν Οργανισμό υψηλής εξειδίκευσης. Θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον εσωτερικό έλεγχο των ΔΕΚΟ. Ρυθμίζεται το ζήτημα της φορολόγησης της υπεραξίας εισφοράς ενεργητικού λύνοντας μια ασάφεια της νομοθεσίας. Γίνεται νομοτεχνική βελτίωση για την αποφυγή της ταυτόχρονης ύπαρξης δυο προστίμων για την υποβολή ανακριβών στοιχείων. Ακόμη, απαλείφεται η αρμοδιότητα της επιβολής προστίμων από τις τελωνειακές αρχές στις λαϊκές αγορές. Εναρμονίζεται το φορολογικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με αυτό αντίστοιχων Διεθνών Οργανισμών που, επίσης, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τέλος, δίνεται παράταση για τη δημιουργία του Μητρώου για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων. Ρυθμίζονται ζητήματα του αναβαλλόμενου φόρου για διαγραφές δανείων ή μεταβιβάσεις οφειλών προς τράπεζες, με σκοπό την προστασία της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ωστόσο, έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες δικλίδες, ώστε να μην υπάρχει κόστος για τον προϋπολογισμό.

Τέλος, μεταρρυθμίζεται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο επιβολής μέτρων και διοικητικών κυρώσεων αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων για επιχειρήσεις που διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις, άρθρο 13 του ν. 2523/1997, ενώ προστατεύονται οι μισθωτοί υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ και στις βουλευτικές τροπολογίες, τις οποίες έχουν υποστηρίξει και οι συνάδελφοι Βουλευτές:

Η τροπολογία της κ. Θεοπεφτάτου, που αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, έχει γίνει ήδη δεκτή από τις Επιτροπές που συζητήθηκε και έχει ενσωματωθεί και στο σώμα.

Όσον αφορά την τροπολογία του κ. Καρρά, την διευθέτηση δανείων σε ξένο νόμισμα –και εδώ μιλάμε για το ελβετικό φράγκο- πραγματικά, είναι μια αξιόλογη τροπολογία. Δεν νομίζω, όμως, ότι μπορούμε μια βουλευτική τροπολογία για ένα τόσο μεγάλο και τόσο σοβαρό ζήτημα να προχωρήσουμε και να την αποδεχθούμε, για να την ενσωματώσουμε στο νομοσχέδιο που έχουμε σήμερα. Είναι ένα θέμα που, από τη στιγμή που υπάρχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας απασχολεί. Προσπαθούμε να βρούμε λύση. Θα την λάβουμε υπ’ όψιν μας και πολύ σοβαρά, κάποια στιγμή αργότερα, θα δούμε πώς μπορούμε να διευθετήσουμε το θέμα.

Όσον αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 990 και με ειδικό αριθμό 148, του κ. Κατσίκη, είναι ακριβώς ίδια με την τροπολογία, την οποία ανέπτυξε ο κ. Σκουρολιάκος που έχει να κάνει με την αναστολή ή έκδοση βεβαίωσης είσπραξης και εκτέλεσης πρωτοκόλλων διοικητικής επιβολής, πρωτοκόλλων καθορισμού αποζημίωσης, αφαίρεσης χρήσης και πρωτοκόλλου επιβολής ειδικής αποζημίωσης στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Την τροπολογία με γενικό αριθμό 991 και ειδικό αριθμό 149 θα την κάνουμε δεκτή. Πραγματικά νομίζουμε ότι οφείλουμε να δώσουμε την αναστολή της έκδοσης της πράξης προστίμων.

Όσον αφορά τις τροπολογίες για το ίδιο θέμα, που έχουν φέρει οι κκ. Βορίδης, Μαρτίνου, Βλάχος, Μπούρας νομίζω ότι μπορούμε να τις δούμε στην πορεία.

Κανονικά πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της Λαυρεωτικής. Είπε και ο κ. Σκουρολιάκος ότι είναι ένα θέμα που χρονίζει. Δεν είμαστε εμείς που κρατάμε ομήρους τους πολίτες. Ομήρους τους πολίτες τους κρατούσαν όλες οι κυβερνήσεις. Από την ημέρα της δημιουργίας του προβλήματος θα μπορούσαν να έχουν έρθει πάρα πολλές τροπολογίες, θα μπορούσαν να έχουν έρθει και σε κάποιους νόμους. Πραγματικά εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Δεσμευόμαστε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα. Προς το παρόν θέλουμε να ελαφρύνουμε τους ανθρώπους και για αυτό δίνουμε την αναστολή.

Από εκεί και πέρα, με την ολοκλήρωση και του Κτηματολογίου και σε κάποιον νόμο που θα έχουμε και παρόμοια ζητήματα, θα δούμε πιο ουσιαστικά το πρόβλημα της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.

Όσον αφορά τις άλλες τροπολογίες, τις βουλευτικές, περιμένω να ακούσω και την τροπολογία της κ. Σκούφα. Νομίζω, όμως, ότι με βάση τα στοιχεία που είδα τουλάχιστον, θα την κάνουμε και εκείνη αποδεκτή, γιατί αφορά ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις σχολικές επιτροπές και με την ενοικίαση των κυλικείων, κάτι που νομίζω αφορά όλους τους δήμους. Δεν μπορεί να είναι επιτηδευματίες. Θα σας την αναλύσει και η κ. Σκούφα και αν χρειαστεί θα πω κάτι περισσότερο και τότε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Να συνεχίσουμε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Νικόλαο Δένδια, ο οποίος θα μιλήσει για δώδεκα λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς, θα κάνω ένα σχόλιο για την τροπολογία η οποία κατατέθηκε για τη ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται, πράγματι, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία και πρέπει να συζητήσει και πρέπει να ρυθμίσει. Όμως, κι εμείς, παρ’ ότι συμφωνούμε στην ανάγκη ρύθμισης, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε μια τροπολογία για την οποία δεν μας ζητήθηκε καν η γνώμη εκ των προτέρων, δεν τέθηκε υπ’ όψιν μας, δεν τη διερευνήσαμε και άρα θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος εισαγωγής ενός μεγάλου προβλήματος είναι ένας τρόπος ο οποίος, όσον αφορά τουλάχιστον την Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν βοηθάει στην επίλυσή του.

Έρχομαι τώρα στην ίδια την Οδηγία που αφορά τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών. Κατ’ αρχάς, δεν θα μπορούσε να είναι κανείς αρνητικός, όμως, νομίζω ότι το πρόβλημα το οποίο αφορά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία δεν είναι αυτό. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε κρίση. Το βλέπουμε όλοι. Δεν έχουμε καμμία ενημέρωση, παρεμπιπτόντως, τι γίνεται με τα capital controls, πότε επιτέλους θα αρθούν. Αντίθετα, βλέπετε ότι κυκλοφορούν φήμες περί επιδείνωσης της κατάστασης, συνδυαζόμενες μάλιστα με την εκροή καταθέσεων.

Και μια και μιλάμε για την εκροή καταθέσεων θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μια ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Διότι είναι φανερό –ξέρετε όλοι- ότι κυκλοφορούν φήμες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι εκπορεύονται από την Κυβέρνηση, περί κατάληξης αυτής της διαπραγμάτευσης, χωρίς να μας λέγεται, κυρία Υπουργέ, πώς, τι, πότε. Μάλιστα είχαμε την «ευχάριστη» νότα σήμερα το πρωί Υπουργός της Κυβέρνησης να διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι στη διαπραγμάτευση συμμετέχουν «βαποράκια» ιδιωτικών συμφερόντων.

Μάλιστα, εγώ δεν αντελήφθην αν αυτό αφορά μόνο την άλλη πλευρά ή αφορά και τη δική μας πλευρά, δηλαδή τους Υπουργούς της Κυβέρνησης που διαπραγματεύονται. Όποιος, όμως, διατυπώνει ισχυρισμούς για «βαποράκια», το ελάχιστο το οποίο οφείλει, είναι να εξηγήσει αναλυτικά και στην Εθνική Αντιπροσωπεία -γιατί πρόκειται για πολύ βαριά καταγγελία-, τι ακριβώς εννοεί. Και αν είναι δυνατόν -και πρέπει να είναι δυνατόν- να κατονομάσει ποιο είναι το «βαποράκι». Διότι, το να λέμε πράγματα στα κανάλια χωρίς αντίλογο, αυτό είναι το εύκολο. Εδώ. «Βαποράκια». Ποιοι είναι τα «βαποράκια».

Έρχομαι τώρα στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομοθετήματος και του νομοθετικού έργου. Έτσι το εκτίμησε και η Υπουργός, γιατί για την ίδια την Οδηγία μίλησε 2,7 λεπτά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο του δεκαλέπτου τον διέθεσε για τις τροπολογίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που συμβαίνει είναι τρομακτικό. Είναι τρομακτικό και καθολικά απαράδεκτο. Έχουμε μια διαδικασία νομοθέτησης, η οποία συνίσταται, κατά πλειοψηφία των ρυθμίσεων, σε άσχετες και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις. Και μάλιστα, ιδιαίτερα κακογραμμένες, κυρία Υπουργέ.

Είναι προφανώς πρωτοτυπία σε εκπρόθεσμη τροπολογία, να έρχεται μετά σειρά νομοτεχνικών ρυθμίσεων και να μας κατατίθεται μια ώρα ή δύο ή τρεις, αφού κατατέθηκε η εκπρόθεσμη τροπολογία. Αυτό συνιστά πλήρη γελοιοποίηση του νομοθετικού έργου. Δεν το καταθέτω στα Πρακτικά, διότι βεβαίως μόλις διαμοιράστηκαν και περιέχονται στα Πρακτικά. Όμως, αυτά συνιστούν πλήρη γελοιοποίηση. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση -πρέπει να σας πω δυσάρεστη εντύπωση- ότι προασπιστήκατε τη διαδικασία νομοθέτησης εκπροθέσμων τροπολογιών, λέγοντάς μας ότι είναι κάτι λιγότερο από τετρακόσιες. Είναι λάθος η μέτρησή σας, δεν περιλαμβάνει τις βουλευτικές που έχετε δεχτεί. Να δεχτώ, όμως, τη δική σας, δεν με πειράζει εμένα…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τις περιλαμβάνει. Είναι επίσημα στοιχεία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να δεχτώ τη δική σας, δεν έχω αντίρρηση. Αν επαίρεστε ότι τετρακόσιες ή κάτι λιγότερο τροπολογίες εκπρόθεσμες τον χρόνο είναι σοβαρότητα στο νομοθετικό έργο, μπράβο. Εύγε. Δεν έχω αντίρρηση. Και μάλιστα μου έκανε φοβερή εντύπωση η επιπλέον τοποθέτηση περί θετικού προσήμου. Μας είπε η κυρία Υπουργός ότι οι τροπολογίες έχουν θετικό πρόσημο.

Έχουμε, λοιπόν, εκπρόθεσμες τροπολογίες με θετικό πρόσημο και εκπρόθεσμες τροπολογίες με αρνητικό πρόσημο. Και έχουμε και έναν μηχανισμό εδώ, προφανώς έτοιμο, ο οποίος αποδίδει και πρόσημα στις τροπολογίες τις εκπρόθεσμες, που εισάγει η ίδια η Κυβέρνηση. Διότι, όταν η Κυβέρνηση λέει ότι οι περισσότερες έχουν θετικό πρόσημο, προφανώς έχει και κάποιες, που η ίδια καταθέτει και η ίδια ψηφίζει, που έχουν αρνητικό πρόσημο. Η σοβαρότητα συνεχίζει να υπάρχει κάπου εδώ;

Και μάλιστα, άκουσα προηγουμένως και μια άλλη διάκριση, η οποία ελέχθη: Βεβαίως εξυπηρετούν, αλλά το ερώτημα είναι ποιον εξυπηρετούν; Αν, λοιπόν, εξυπηρετούν κάποιον που μας αρέσει, τότε είναι καλή. Αν εξυπηρετεί κάποιον που δεν μας αρέσει, τότε είναι κακή.

Για να δούμε, λοιπόν, η σημερινή τροπολογία την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αφορά τη δυνατότητα κάλυψης από το εθνικό σκέλος του ασήμαντου -αλλά εδώ βρέθηκαν λεφτά- προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δαπάνης για παραχωρησιούχο δημοσίων έργων, αυτή, κυρία Υπουργέ, είναι με θετικό πρόσημο κοινωνικό ή με αρνητικό πρόσημο κοινωνικό; Ή κοινώς, για να σας το πω λιανά, τα ρουσφέτια που κάνετε στους εργολάβους έχουν θετικό πρόσημο ή αρνητικό πρόσημο; Και μην μου πείτε ότι δεν είστε η κυβέρνηση των ρουσφετιών στους εργολάβους, γιατί θα σας απαντήσω «θέλετε να κοιτάξετε το άρθρο 106 του νόμου 4389/2016, με το οποίο συγχωρήσατε το καρτέλ των εργολάβων από όλες τις ποινικές διώξεις;»

Είστε Κυβέρνηση η οποία μονίμως εξυπηρετεί συμφέροντα. Είναι φοβερό αυτό το οποίο κάνετε. Και χθες ενώπιον του Πρωθυπουργού του κατέβασα είκοσι πέντε ρυθμίσεις ρουσφετολογικές και δεν μου απάντησε ούτε για μια. Αυτά τα περί θετικού και αρνητικού κοινωνικού προσήμου να τα αφήσουμε στην μπάντα.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι είναι αυτές εδώ οι τροπολογίες; Σύσταση θέσεων επιστημονικού προσωπικού, εκτός του στενού δημόσιου τομέα. Να βολέψουμε μερικούς. Φαντάζομαι ποιους μερικούς και μπορούμε όλοι να φανταστούμε. Επιβολή τέλους ανάπτυξης αεροδρομίων -σε ποιον φαντάζεστε;- στα τρίχρονα και τετράχρονα. Όταν ένα παιδάκι τριών ή τεσσάρων χρονών περνάει αεροδρόμιο επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, της πρώτη φορά Αριστεράς πληρώνει 12 ευρώ. Μέχρι τώρα ήταν από πέντε χρονών και πάνω. Αυτό έχει, κυρία Υπουργέ, θετικό κοινωνικό πρόσημο ή αρνητικό κοινωνικό πρόσημο; Διότι μας το εισηγείστε εδώ.

Για πείτε μου, η φορολογική απαλλαγή εισφοράς ενεργητικού από εταιρεία σε εταιρεία τι κοινωνικό πρόσημο έχει; Ποιο ρουσφέτι κρύβεται εδώ; Ποιον εξυπηρετείτε πίσω από αυτό; Διότι, αν θέλετε να τροποποιήσετε κώδικες είσπραξης φορολογικών εσόδων, να το κάνετε με χαρά. Ούτως ή άλλως πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και εμείς σας το λέμε. Όμως, εσείς δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, κάνετε ρουσφέτια.

Πείτε μας, λοιπόν, αυτή η τροπολογία ποιον βοηθάει. Ποιος εισέφερε τι σε ποια εταιρεία και θέλετε να του ελαττώσετε το κόστος το οποίο πλήρωσε;

Δεν μου λέτε: Τα μνημονιακά για τη λαχαναγορά Πατρών μάς τα λέτε και αυτά; Τι έχει γίνει στη λαχαναγορά Πατρών που αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων; Αν, όπως λέει η Κυβέρνηση, έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, αυτή εδώ η ρύθμιση τι εξυπηρετεί; Μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι;

Εν πάση περιπτώσει, για ποιες μνημονιακές ρυθμίσεις μάς λέτε, όταν εδώ ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, ο προϊστάμενός σας, ισχυρίστηκε σε δεύτερο χρόνο –σε πρώτο χρόνο είχε ισχυριστεί ότι είχαμε κάνει μόνο το 30%- ότι δεν έχουμε μνημονιακές εκκρεμότητες; Άρα, η λαχαναγορά Πατρών σε ποια διαπραγμάτευση με την τρόικα εμπεριέχεται; Μπορείτε να μας πείτε κάτι;

Υπερωριακές αμοιβές. Και αυτό θετικό πρόσημο; Δαπάνες μισθοδοσίας, θετικό πρόσημο. Ρύθμιση προσόντων στελεχών, θετικό πρόσημο και αυτό; Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξέρετε τι έχετε κάνει μ’ αυτή τη ρύθμιση; Αλλάζετε τα προσόντα του Γενικού Διευθυντή, αλλά ξεχνάτε να αλλάξετε τα προσόντα των Διευθυντών κι έτσι ο Γενικός Διευθυντής χρειάζεται να έχει λιγότερα προσόντα από τους Διευθυντές. Το λέω αυτό για να καταλάβουμε και την ποιότητα της νομοθέτησης, πέρα από τη σκοπιμότητα και πέρα από τη σοβαρότητα.

Αναστολές πρωτοκόλλων κατεδάφισης, παροχές στις τράπεζες με τον αναβαλλόμενο φόρο. Πείτε μου εδώ, κυρία Υπουργέ: Αυτό τι πρόσημο έχει, για να ξέρουμε;

Μήπως θέλετε να σας πω τι έλεγε ο κ. Λαφαζάνης που ανήκε στο κόμμα σας, όταν είχε πρωτοπεράσει τέτοια διάταξη; Να σας το θυμίσω; «Λυπάμαι πολύ», έλεγε ο κ. Λαφαζάνης, «με τις τροπολογίες που φέρνετε αεροπλανικά, κατά παράβαση του Κανονισμού και του Συντάγματος, με εκπρόθεσμες τροπολογίες» -σας θυμίζει τίποτε αυτό;- «προωθείτε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία». Λαφαζάνης.

Τώρα όλα αυτά απέκτησαν θετικό κοινωνικό πρόσημο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο αναβαλλόμενος φόρος, η παροχή στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορούσαν να έλθουν με κανονική διάταξη, με την κανονική διαδικασία. Έπρεπε να τα χώσουμε με μια τροπολογία, νύχτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό το τι συμβαίνει. Αυτή η Κυβέρνηση έχει εκμετρήσει και το ζην και τη σοβαρότητα και τη χρησιμότητα. Επειδή πραγματικά δεν τολμάει να φέρει διατάξεις με την κανονική διαδικασία και δεν τολμάει ούτε τη δημοσιότητα των Επιτροπών, ούτε την κριτική των συναδέλφων ούτε τίποτε απ' όλα αυτά έχει καθορίσει πλέον αυτόν ως γενικό τρόπο νομοθέτησης εφ’ οιουδήποτε ρουσφετιού και πράγματος, διότι στην πραγματικότητα το 90% του κοινοβουλευτικού έργου είναι ρουσφέτια, δεν είναι τίποτε άλλο. Είναι ρουσφέτια και ρυθμίσεις.

Νομοθετείτε μόνο δύο πράγματα, μνημονιακές υποχρεώσεις και ρουσφέτια. Τίποτε άλλο δεν κάνετε. Έχετε επιλέξει, λοιπόν, τον τρόπο των τροπολογιών και μάλιστα των εκπρόθεσμων, για να μην προλαβαίνει κανείς να τις κοιτάει. Η μία είναι δέκα εννέα έως είκοσι σελίδες και κανείς δεν μπορεί να ξέρει περί τίνος πρόκειται και τι συμβαίνει.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τουλάχιστον να έλθουν από κοινού στη Διάσκεψη των Προέδρων και να προτείνουν λύση επί τη βάσει της οποίας αυτή η απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία, ισότιμη και ισόποση κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, γελοιοποίησης της νομοθετικής εξουσίας, πάνω στις πλάτες των Βουλευτών της Πλειοψηφίας, θα σταματήσει. Οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας, έντρομοι εν όψει της λήξης της θητείας τους -διότι ξέρουμε πολύ καλά και εμείς και αυτοί ότι δεν θα συναντηθούμε με πολλούς απ’ αυτούς στην επόμενη Βουλή- ψηφίζουν σωρηδόν όλα αυτά τα απαράδεκτα τα οποία φέρνετε εδώ, τα ιδιοτελή και τα νομοτεχνικά άθλια, παρεμπιπτόντως, για όσους ασχολούνται με τη νομική επιστήμη που εσείς διαλύσατε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ξαναλέω. Το έχω ξαναπεί πολλές φορές, αλλά δεν νομίζω ότι ωφελεί πλέον, διότι ομιλούμε σε ώτα μη ακουόντων: Η Κυβέρνηση αυτή απέρχεται, αλλά έχασε και την τελευταία ευκαιρία να απέλθει τουλάχιστον με σοβαρότητα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ξέρετε, κύριε Αμυρά, από πότε είναι υπογεγραμμένες οι συμβάσεις και από πότε ισχύουν όλα αυτά;

Και τι ήρθαμε να κάνουμε εμείς; Το γεγονός ότι παραδίδουμε δρόμους τουλάχιστον στην ελληνική επικράτεια, που δεν έχει παραδώσει κανείς άλλος μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μας το αναγνωρίσετε. Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτά.

Κύριε Βαρδαλή, κατ’ αρχήν συγγνώμη γιατί δεν απάντησα για το εάν αποδέχομαι ή όχι την τροπολογία. Ρώτησα τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας για το εάν την κάνει αποδεκτή και μου είπε όχι. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορώ να την κάνω αποδεκτή.

Και θέλω να κάνω μία διευκρίνιση όσο αφορά μία παρατήρηση του κ. Φορτσάκη σε σχέση με την υπ’ αριθμό 988 τροπολογία. Αναφέρατε τις κατηγορίες των υπόχρεων που προσδιορίζονται με αποφάσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό διαγράφεται με τη νομοτεχνική που φέραμε όπως επίσης και όλη η 13 παράγραφος και έρχεται 13Α «με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται οι κατηγορίες των υπόχρεων της παραγράφου 8». Και το τεχνικό κομμάτι παραμένει στον διοικητή της ΑΑΔΕ. Όπως ακριβώς και εσείς το εντοπίσατε, έτσι το εντοπίσαμε και εμείς στην πορεία γι’ αυτό και φέραμε και τη νομοτεχνική.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Δηλαδή, αφαιρείτε αρμοδιότητες από τον Γενικό Γραμματέα;

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Υπουργός Οικονομικών): Όχι, δεν αφαιρούμε. Ακριβώς αυτό που είπε ο κ. Φορτσάκης, αυτό εντοπίσαμε και εμείς, όταν το είδαμε σήμερα, ότι δηλαδή το ποιες κατηγορίες είναι θέμα του νομοθέτη, είναι θέμα του Υπουργού, δεν είναι θέμα του Διοικητή, ενώ αντίστοιχα το κομμάτι που αφορά το τεχνικό παραμένει στον Διοικητή, όπως είναι και η σύμβαση και η ιδιότητα που έχει σαν διοικητής της ανεξάρτητης αρχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.